Днес, на 26-ти юли, в 01:01 ч. българско време от

...
Днес, на 26-ти юли, в 01:01 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Драгън излетя към МКС!

Днес, на 26-ти юли, в 01:01 ч. българско време от галактическия център Кенеди във Флорида, Съединени американски щати, излетя американската галактическа ракета “Фолкън 9 ” с товарния галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Драгън ”. Беше същинско знамение, че корабът бе изстрелян в точния момент – стартът му към този момент претърпя едно 24-часово отсрочване заради мощни гръмотевични стихии, а имаше изгледи неприятните метеорологични условия да продължат и през днешния ден. За благополучие облаците се раздраха и неналичието на каквито и да е механически спънки разрешиха на ракетата-носител да отлети в тъкмо избрания миг. 

Девет минути след началото на задачата, “Драгън ” се отдели от втората степен на “Фолкън 9 ” и стартира независим полет към Международната галактическа станция. 

Спускането на първата степен след приключването на нейната работа бе безпроблемно и тя кацна тъкмо в центъра на специфичната платформа LZ-1, намираща се на галактическия център Кенеди. 

Тъй като “Драгън ” излетя на 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната, на кораба има нарисувано особено лого “Аполо 50 ” (вдясно). Photo credit: SpaceX

Днешното изстрелване има доста значимо значение за обновяване на пилотираните орбитални полети от територията на Съединени американски щати. Корабът транспортира втория адаптер за съединяване, който ще направи допустимо идването на новите пилотирани кораби от серията “Старлайнър ” (на Боинг) и “Крю Драгън ” (на СпейсЕкс). 

На борда пътуват към 2 267 кг потребен товар, включително и значими научни опити. Учените от десетилетия си мечтаят да основат биологични принтери, които да могат да “изпечатват ” човешки органи, с цел да бъдат спасявани тежко заболели пациенти. За страдание опитите в наземни условия не се увенчават с триумф. Поради това посредством установката BFF откривателите ще се опитат отпечатват функционални биологични тъкани на Международната галактическа станция, в условия на микрогравитация. Друг опит на име Space Moss ще изследва по какъв начин безтегловността въздейства върху развиването на мъховете. 

И като за край – още един любопитен факт за “Драгън ”. Този галактически транспортен съд към този момент е летял до МКС, освен това два пъти – през април 2015-та и през декември 2017-та година. С днешното изстрелване СпейсЕкс съумя да реализира това, което никоя друга частна компания не е сполучвала – да изпрати еднакъв галактически транспортен съд в космоса за трети път! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР