Днес много хора се събраха, за да понесат на ръце

...
Днес много хора се събраха, за да понесат на ръце
Коментари Харесай

Литийно шествие съпроводи чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до Клувията

Днес доста хора се събраха, с цел да понесат на ръце иконата. Те съпроводиха святото изображение до мястото, където е било намерено преди близо 400 години. Според историческите сведения иконата е била скрита в скална пещера, с цел да бъде опазена по време на османското владичество. Затова и литийното шествие се приема за най-старият документиран църковен обред у нас.

В него вземат участие доста вярващи, които желаят да се допрян до чудотворното изображение и да измолят здраве, мир и благополучие за себе си и своите близки. Този път процесията носи иконата на ръце близо 5 км, а не както преди, в специфична рамка и на носилка.

През последните години шествието се води от осветено копие на чудотворната икона, а след продължителна реституция истинската икона към този момент не напуща Бачковския манастир.

Според поверието през днешния ден чародейната мощ на Божията майка е най-голяма.

" Има доста документирани чудеса, събития, в които хора са били помилвани от Божията берекет по молитвеното покровителство на Света Богородица и тези чудеса укрепяват вярата. Тези чудеса не са единствено за даден човек, те са за цялата черква Христова ", сподели игуменът на Бачковския манастир свещеник Синоий.

Епископ Синоий: Братолюбието, Бог да извърши душите ни с братолюбие.

Миряните си пожелаха най-много здраве и успокоение.

" Да бъдем здрави на първо място, да има мир сред хората, да сме по-спокойни, да не сме по този начин яростни един към различен, да се почитаме ", сподели Любомир Трифонов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР