Днес марсходът “Опортюнити отбелязва 10 години, откакто напусна Земята, на

...
Днес марсходът “Опортюнити отбелязва 10 години, откакто напусна Земята, на
Коментари Харесай

Марсоходът “Опортюнити” на половината път към Соландър, марсоходът “Кюриозити” снима луната Фобос!

Днес марсходът “Опортюнити ” отбелязва 10 години, откогато напусна Земята, на 7 юли 2003 година.  Никой не вярваше, че марсоходът ще продължи да работи даже и една година след своето изстрелване – след шестмесечно пътешестване към Марс, той се очакваше да работи единствено три месеца на повърхността на планетата – общо 9 месеца продуктивност.

А той работи към този момент цели 10 години!

В момента, в който четете това, марсоходът “Опортюнити ” пътува постепенно, само че славно към първия си планински район, който ще посети – хълмче, което назоваваме Точка Соландър – и което се извисява наоколо до еродиралия борд на гигантския кратер Индевър.

 Solander Point

На фотографията – планинският рид Соландър, сниман от марсохода “Опортюнити ” на 2 юли 2013. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

През последните месеци “Опортюнити ” работеше в района Кейп Йорк, като дистанцията сред Кейп Йорк и хълма Соландър възлиза на 2 километра. От това разстояние марсоходът е минал по-голямата част, като му остава да измине към 800 метра.

 Opportnity Launch rememberance

На фотографията – изстрелването на марсохода “Опортюнити ” преди тъкмо 10 години, на 3 юли 2003 година. Photo credit: NASA

От друго място на Червената планета, на дъното на кратера Гейл, работи новият марсоход на НАСА – “Кюриозити ”, който след един месец ще означи една година работа на повърхността й. Днес той пътува към подножието на планината в центъра на кратера – а точно Маунт Шарп.

На 28 юни марсоходът направи нещо забавно – насочи камерата си към небето и стартира да снима марсианската луна Фобос.

 Curiosity phobos

В горната част на тази фотография, над центъра, издигайки се над марсианското небе след слънчевия залез, се намира една от двете луни на Марс – Фобос. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Общо 86 фотоси на Фобос направи “Кюриозити ”, които бяха обединени и във видеоклип – наличен на този адрес: http://www.youtube.com/watch?v=Fdz6eM7Wv2w#at=20

Луните на Марс – както Фобос, по този начин и Деймос, са мънички спрямо нашата Луна. От всичките четири планети от земен вид (т.е. с твърда повърхност), Земята единствена има огромен натурален сателит. Меркурий и Венера нямат луни. Марс има две луни, само че те са дребни и евентуално съставляват прихванати метеорити от марсианското гравитационно поле.

Широчината на Фобос е едвам 22 километра. Учените на НАСА считат, че преди човек да стъпи на Марс, допустимо е той първо да се насочи към Фобос – дребният размер и слабото гравитационно привличане прави Фобос по-лесен обект за кацане, в сравнение с покритата с тънка атмосфера и с по-серизно гравитационно привличане Марс.

По информация от: НАСА, Universetoday 1, 2

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР