Днес македонската общественост за първи път се срещна с един

...
Днес македонската общественост за първи път се срещна с един
Коментари Харесай

145 г. след раждането си Симеон Радев възкръсна в Македония

Днес македонската общност за първи път се срещна с един от най-големите си мозъци на 20-ти век - великият посланик, историк и бунтовник Симеон Радев. Роденият в прочут български жанр в град Ресен е изцяло чужд и неразрешен за актуалния македонец, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Благодарение на професор Георги Трендафилов и неговия екип западната ни съседка открива Симеон Радев посредством книгата му „ Ранни мемоари “, която за първи път излиза в София, в далечната 1967 година. В нея Радев разказва детството, рода си и първите си стъпки в живота.

Книгите на, заклелия се пред Гоце Делчев като член на ВМОРО, Симеон Радев са освен неразрешени по времето на югославския деспот Тито, само че и над 30 години в самостоятелна Македония никой не прави старания творчеството, битката и саможертвата на този ресенчанин, освен да станат известни, само че и да се употребяват в борбата за построяването на една същинска свободна и самостоятелна страна.

 проф. Георги Трендафилов

„ Надявам се, че всеки доброжелателен човек ще отвори своето сърце и ще почувства думите на Симеон Радев и те ще го подбудят да направи една по-добра Македония “, съобщи проф. Трендафилов. Той се надява, че македонската аудитория или ще се подсети, или ще научи нещо ново за себе си и всички нас от “Спомените " на Радев. Проф. Трендафилов заяви, че се чака да бъдат издадени творбите на Райко Жинзифов, Константин Джинот и Пейо Яворов.

По време на представянето приказва и изпълнителният шеф на Агенция БГНЕС Петър Колев. „ Изключително съм благополучен, че след 30 години самостоятелна Македония може да се приказва за Симеон Радев и кой е той. Надявам се, че този спор за великите българи от Македония, който стартира довечера ще се организира почтено и почтено в македонското общество “ сподели Петър Колев.

Собственикът на Агенция БГНЕС Любчо Нешков, който е и създател на предговора съобщи, че " през 20-ти век Европа е дала на света велики дипломати и учени ".

" Старият континент е дал Кисинджър на Съединени американски щати, Геншер на Германия, Роберт Шуман на Франция. Всички те имат голямо въздействие за развиването, освен на личната си страна, само че и съществено въздействие върху международната политика. Македония, в условия на турско иго, на сръбски и гръцки геноцид, е дала Симеон Радев. Без него международният политически, културен и стопански хайлайф нямаше да узнае за нещастието на Македония. Днешна България нямаше да познава напълно личната си история и раждането на третата българска страна без политическата и публицистична активност на Симеон Радев ", сподели Нешков и акцентира: Македонската драма продължава на процедура от раждането на Симеон Радев преди 145 година Неговото творчество, неговата битка за свободна и самостоятелна Македония е непозната по родните му места. Македония през днешния ден се лута и е объркана, тъй като помни като герои своите палачи, а преследва паметта на личните си гении. Но, през днешния ден с помощта на Георги Трендафилов Симеон Радев възкръсна и се завърна в Македония. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР