Днес Лондон и Брюксел седнаха за първи път на масата

...
Днес Лондон и Брюксел седнаха за първи път на масата
Коментари Харесай

„Твърд курс” или преговори на две фази: Как ще се случи брекзит?

Днес Лондон и Брюксел седнаха за първи път на масата за договарянията по брекзит тъкмо година след референдума във Англия.

В деня на първата среща постоянно се чуваше въпросът „ ще се случи ли брекзит и в случай че „ да” – по какъв метод.

Досега Лондон настояваше за така наречен „ корав брекзит”. Според английския министър председател Тереза Мей това значи Англия да напусне общия пазар и митническия съюз и да подписа ново съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз. След предварителните парламентарни избори на Острова обаче „ твърдият” вид към този момент наподобява малко евентуален.

От Брюксел пък са безапелационни, че договарянията би трябвало да протекат на две етапи. Първо, би трябвало да се случи разводът и да се решат главните проблеми като правата на 3-те милиона европейци на Острова и на над 1 млн. британци в Европа. Освен това Лондон би трябвало да изплати отговорностите си към Съюза. Едва тогава ще има договаряния за нови връзки.

Днешната историческата среща сред дългогодишните сътрудници, които в този момент застават от двете страни на масата, стартира с дълго и сърдечно здрависване пред камерите сред преговарящиите по брекзит от страна на Европейски Съюз и на Англия – Мишел Барние и Дейвид Дейвис.

„ Нашите цели са ясни. Първо, би трябвало да се оправим с несигурностите, породени от брекзит”, съобщи Барние.

По думите на Дейвис пък има повече неща, които събират двете страни в договарянията, от едвам ги разделят.

„ Със сигурност ни предстоят провокации в нашите договарянията, само че ние ще създадем всичко допустимо, с цел да излезем с най-хубавите благоприятни условия в полза на всички граждани”, добави още той.

Какви взаимни отстъпки ще направи Брюксел, ще стане ясно, откакто е готово новото държавно управление в Лондон.

Ако разводът се случи, това би трябвало да стане до март 2019 година

Вижте повече във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР