Днес Комисията представя първата в историята снимка на черна дупка.

...
Днес Комисията представя първата в историята снимка на черна дупка.
Коментари Харесай

Учени, финансирани от ЕС, представят първата в историята снимка на черна дупка

Днес Комисията показва първата в историята фотография на черна дупка. Тя е снимана от телескоп с показателното име Event Horizon ( Хоризонт на събитията) в границите на интернационално научно съдействие с присъединяване на учени, финансирани от Европейски Съюз. Това значимо изобретение дава образно доказателство за съществуването на черните дупки и съставлява сериозна крачка напред за актуалната просвета.

Наблюдение на черна дупка се прави за първи път в историята. То е резултат от широкомащабното интернационално съдействие по плана Event Horizon Telescope (EHT), в който основна роля имат откриватели, финансирани от Европейски Съюз. Това огромно научно достижение бележи поврат в нашето схващане за черните дупки, удостоверява предвижданията на Айнщайновата обща доктрина на относителността и разкрива нови благоприятни условия за проучване на нашата Вселена. Първата сполучлива фотография на черна дупка беше показана през днешния ден по едно и също време на шест конференции по целия свят.

Комисарят по въпросите на проучванията, науката и нововъведенията Карлош Моедаш съобщи: „ Науката нееднократно е черпила ентусиазъм от фантастиката. Черните дупки са мистерия, която от дълго време вълнува нашето въображение. Благодарение на приноса на европейските учени през днешния ден тяхното битие към този момент не е единствено теоретична идея. Това фантастично изобретение още веднъж потвърждава, че посредством взаимна работа с сътрудници от целия свят непредставимото може да стане действителност и нашето знание да се устреми към нови хоризонти. “

Председателят на Европейския научноизследователски съвет Жан-Пиер Бургиньон добави: „ Поздравявам учените от целия свят, които с това вдъхновяващо изобретение разшириха границите на нашето знание. Особено се веселя, че незабравим принос за този пробив имат учените, финансирани от Европейския научноизследователски съвет. Смелият метод на Европейски Съюз — да финансира проучвания, които водят до смяна в научната парадигма — за следващ път даде плодове. Той също така удостоверява задачата на Европейския научноизследователски съвет да подкрепя проучвания, които са високорискови, само че многообещаващи. “

Посредством Европейския научноизследователски съвет Европейски Съюз обезпечи решаваща поддръжка за EHT. Той даде финансови средства за трима водещи учени и техните екипи, които участваха в откритието, и подкрепя създаването и модернизирането на огромната инфраструктура на телескопа, която е от основно значение за триумфа на плана.

Днешните резултати се причисляват към поредицата от постижения на програмата на Европейски Съюз за финансиране на научните проучвания и нововъведенията „ Хоризонт 2020 “ и предхождащите я рамкови стратегии. Водена от тези триумфи, Комисията предложи програмата „ Хоризонт Европа “, която е най-амбициозната стратегия на Европейски Съюз досега и има за цел да поддържа неговата позиция на международен водач в научните проучвания и нововъведенията.

The first ever image of a black hole.
Taken by Event Horizon Telescope. #EUFunded.#RealBlackHole. pic.twitter.com/seOgqfkuYL
— European Commission (@EU_Commission) 10 април 2019 година
Черните дупки са извънредно плътни галактически обекти с невероятна маса на доста малко пространство. Те въздействат на покрайнината си по рисков метод, като изкривяват пространство- времето и нагряват до свръхвисоки температури всяка материя, която попадне в тях. Направената фотография демонстрира черната дупка в центъра на галактиката Месие 87, която се намира в съзвездието Дева. Тази черна дупка отстои на 55 милиона светлинни години от Земята и масата ѝ е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето.

За да може да се следи директно непосредствената местност на черната дупка, в границите на плана Event Horizon Telescope трябваше да се модернизират и да се свържат в мрежа осем телескопа по целия свят. Те са ситуирани на труднодостъпни места с огромна надморска височина — от Сиера Невада в Испания, през вулкани на Хавайските острови и в Мексико и планини в Аризона, до чилийската пустиня Атакама и Антарктика. В този впечатляващ интернационален план вземат участие над 200 откриватели от Европа, Северна и Южна Америка и

Източна Азия.

Европейският научноизследователски съвет даде финансиране на учените, които вземат участие в EHT, посредством следните планове по стратегия „ Хоризонт 2020 “ и Седмата рамкова стратегия на Европейски Съюз:

- плана BlackHoleCam, който е на стойност 14 милиона евро и има за цел снимане, премерване и проучване на черни дупки. Този шестгодишен научноизследователски план се извършва от 2014 година от трима водещи учени и техните екипи: професор Хайно Фалке от университета „ Радбауд “ в Неймеген (който е и ръководител на Научния съвет на EHT), професор Михаел Крамер от Института за радиоастрономия „ Макс Планк “ и професор Лучано Рецола от университета „ Гьоте “ във Франкфурт;

- плана RadioNet, който подкрепя консорциум от 27 институции в Европа, Република Корея и Южна Африка за да се интегрират върхови инфраструктури за научни проучвания в региона на радиоастрономията. Той обгръща радиотелескопи, радиоинтерферометри, архиви с данни и работещата в международен мащаб Европейска мрежа за интерферометрия със свръхдълга база. Проектът се координира от Института за радиоастрономия „ Макс Планк “. През последните 15 години Европейски Съюз влага в RadioNet 30,3 милиона евро.

Европейският научноизследователски съвет е основан от Европейски Съюз през 2007 година и е основната европейска организация, която подкрепя висококачествени научни проучвания, разширяващи границите на човешкото знание. Всяка година той сортира и финансира най-добрите и най- надарените откриватели, без значение какви са поданството и възрастта им, за реализирането на планове в Европа. Европейският научноизследователски съвет предлага четири съществени схеми за даване на дотации: за начинаещи откриватели, за одобрени откриватели, за водещи откриватели и за синергия. Посредством схемата си от дотации за доказване на идея той оказва помощ на субсидираните откриватели да преодолеят дистанцията сред авангардните проучвания и ранните стадии на пазарна реализация.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР