Днес китайският луноход “Юту 2 най-накрая се обърна и засне

...
Днес китайският луноход “Юту 2 най-накрая се обърна и засне
Коментари Харесай

Китайският луноход Юту 2 засне спускаемия апарат Чанг-e 4

Днес китайският луноход “Юту 2 ” най-сетне се обърна и снима спускаемия си уред “Чанг’e 4 ”. Снимката е историческа, защото  “Чанг’e 4 ” е първият уред, издигнат от човешка ръка, който е достигнал наред до повърхността на противоположната страна на Луната. Това не е постигано до този миг от нито една друга страна, в това число Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Китайците го направиха на 3-ти януари тази година. 

Снимка на лунохода “Юту 2 ”, снимана от камерите на спускаемия уред “Чанг’e 4 ”. Photo credit: CNSA/CLEP

“Чанг’e 4 ” и “Юту 2 ” са независими апарати, работещи без значение един от различен. И двата са екипирани с научни принадлежности. На фотографията на “Чанг’e 4 ” от “Юту 2 ” се вижда петметровата антена на нискочестотния спектрометър. Това е първият астрономически инструмент, ситуиран на противоположната страна на Луната. 

Днес китайската галактическа организация разгласява и няколко забавни видеа. На първото (натиснете тук, ще се отвори Youtube връзка в нов прозорец) е показан цялостен запис на цялото кацане на Луната, а на второто (натиснете тук, ще се отвори Туитър връзка в нов прозорец) се вижда по какъв начин луноходът се придвижва върху лунната повърхнина. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР