Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето

...
Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето
Коментари Харесай

Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

Днес споделяме стига. 3 март е алената линия на нашето самообладание ". Това сподели президентът Румен Радев по време на тържествената гала във връзка 146-ата годишнина от Шипченската епопея, която се състоя в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

По думите му националното придвижване няма да допусне " 3 март да бъде премахнат, националната ни памет изтрита, а българската държавност - разградена ". Словото на Радев провокира вълна от овации и крясъци " 3-и март ".

" Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите жители на Републиката, сме българи и европейци по рождение, история и просвета. Онези, които в никакъв случай не идват на Шипка, имат вяра, че да си европеец значи да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна илюзия е, че да си европеец значи да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието ", стартира речта си президентът.

" След " епопеята на забравените " няма да допуснем тези, които постоянно липсват на върха да ни натрапят " епопея на зачеркнатите ", да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят по какъв начин през годините да изхвърлят Вазов от учебниците ".

" Европейска България има бъдеще единствено когато сложим завършек на политическото безсрамие, което сее ерес и паразитира върху разделянето. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни би трябвало, а единство към държавността ", съобщи президентът и продължи:

" Днес споделяме " НЕ " на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност, а политиката е конкурс по угодливост. Казваме " НЕ " на опитите за разграждане на държавността с завладяването на институциите за користни политически и стопански цели. Днес слагаме завършек на противоположното преброяване на разпада и заявяваме, че България ще пребъде ", съобщи още Радев.
В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва.

Радев сервира венец пред Паметника на свободата в символ на респект към паметта на починалите за Освобождението на България.

Програмата през днешния ден стартира в храма на Соколския манастир, където беше отслужена панихида в памет на починалите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

По-късно денем ще бъде открита фотодокументалната галерия „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха се провежда презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР