Днес казваме: „Честит имен ден!“ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко,

...
Днес казваме: „Честит имен ден!“ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко,
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват няколко достойни имена

Днес споделяме: „ Честит имен ден! “ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.

Техните имена са били носени от смели християни, починали в името на Христовата религия.

След като императорите Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се усилва в Армения и в Кападокия, те неотложно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай и Лисий открило, че с изключение на Св. презвитер Авксентий, християни има и измежду военачалниците. Такъв бил Евстратий, който самичък признал, че е заменил невежата религия в идолите с същинската религия в Христа.

Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да смъкна своите военни оценки и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий макар нечовешките рани, които му предизвикали.

Друг мъж на име Мардарий също гласно декларирал, че е християнин. И той бил хванат и хвърлен в тюрма.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 година Той е бил юноша, роден през 1977 година Неговите мощи са чудотворни, по тази причина Руската православна черква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. госпожица Лукия (Лучия), която популяризирала Бога в сицилийския град Сиракуза, дружно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска. Починал блажено през 1837 година
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР