Днес журналистът Анатолий Зак съобщи (източник), че поправката на руския

...
Днес журналистът Анатолий Зак съобщи (източник), че поправката на руския
Коментари Харесай

Нови мъки с ремонта на руския модул Наука

Днес журналистът Анатолий Зак заяви (източник), че поправката на съветския модул МЛМ “Наука ” е блъснала още веднъж на камък. Специалистите от ГКНПЦ “Хруничев ” са направили симулация по разсичане, промиване и наново заваряване на нечистите резервоари. Но след процедурата били открити течове в тестовия модел. Като резултат техниците би трябвало да проучват и подобрят процедурите си по заваряване, което лишава време и надлежно води до нови отлагания.

Сега изстрелването на “Наука ” към “Международната галактическа станция ” е планувано за не по-рано от 2019 година.

Русия отсрочва полета на модула в продължение на повече от десетилетие. Първоначално плануван да бъде прикачен към станцията през 2007 година, непрестанно възникваха все нови и нови проблеми – последният от които през 2013 година, когато по време на проби беше открито замърсяване на горивните резервоари с железни стърготини. До ден сегашен съветските експерти не са се справили с казуса. Не е ясно по какъв начин стърготините са попаднали навътре в “Наука ”, само че по-рано през годината изтече информация (източник), че служащите в ГКНПЦ “Хруничев ” не са получили ясни указания какво да вършат с модула и са си помислили, че е трябвало да го режат за скрап.

Почистването на нечистите резервоари е единственият късмет за “Наука ” да полети. Няма по какъв начин да бъдат създадени нови елементи, защото “Наука ” е основан през 1990 година и някои от системите му са създадени през 80-те и даже 70-те години на предишния век.

 MLM Nauka

Новият Многоцелеви лабораторен модул (МЛМ) “Наука ”, който ще полети … неразбираемо по кое време, а може и въобще да не лети. Снимка: Государственный космический научно-производственный центр имени М. В. Хруничева

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР