Днес Израел нареди нова евакуация от части на град Газа,

...
Днес Израел нареди нова евакуация от части на град Газа,
Коментари Харесай

Израел нареди нови евакуации в северната част на Ивицата Газа, където според ООН всяко шесто дете е недохранено

Днес Израел подреди нова евакуация от елементи на град Газа , защото изследване, ръководено от Агенцията на Организация на обединените нации за децата, откри, че едно от всеки шест деца е мощно недохранено в изолираната и значително опустошена северна част на територията, където се намира градът, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Докладът установи задълбочаваща се бедност на цялата територия, където въздушната и сухопътната атака на Израел, почнала в отговор на нападението на „ Хамас “ на 7 октомври, е лишила живота на над 29 000 палестинци , унищожила е цели квартали и е разселила над 80 % от популацията. Израел даде обещание да разшири офанзивата до най-южния град на Ивицата Газа – Рафах , където повече от половината от 2,3-милионното население на територията е потърсило леговище от боевете на други места. Много от тях са се струпали в обширни палаткови лагери и претъпкани приюти , ръководени от Организация на обединените нации , покрай египетската граница .

Във вторник военните подредиха евакуацията на кварталите „ Зайтун “ и „ Туркоман “ в южния завършек на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци към момента оказват твърда опозиция в региони в северната част на Газа, които съгласно израелските военни са били значително прочистени преди седмици. Жители настояват, че през последните два дни в източните елементи на град Газа е имало въздушни удари и тежки сухопътни боеве.

„ Ситуацията е доста сложна , признава Айман Абу Авад, който живее в Зайтун, и добави:

„ Ние сме в капан в домовете си.

П отенциална „ детонация “ на предотвратима детска смъртност

В отчета на Глобалния клъстер по въпросите на храненето – партньорство за оказване на помощ , ръководено от организацията на Организация на обединените нации за децата – УНИЦЕФ , се споделя, че повече от 90 % от децата под петгодишна възраст в Газа се хранят с две или по-малко групи храни дневно, което е известно като тежка хранителна беднотия . Подобен % са наранени от инфекциозни заболявания, като 70% от тях са имали диария през последните две седмици. Според отчета, оповестен в понеделник, повече от 80 % от домовете нямат чиста и безвредна вода, като средностатистическото домакинство разполага с един литър на човек дневно. В най-южния град на Газа – Рафах , където постъпва по-голямата част от филантропичната помощ, процентът на остро недохранване е 5 % спрямо 15 % в северната част на Газа, която е изолирана от израелските военни и значително отрязана от помощи в продължение на месеци. Преди войната процентът на недохранване в Газа е бил под 1 %, се споделя в отчета. Ето какво сподели в свое изказване формалният представител на УНИЦЕФ Тед Чайбан :

„ Ивицата Газа е на път да стане очевидец на гърмеж на предотвратимата детска смъртност, което ще утежни така и така непоносимото равнище на детска смъртност в Газа . “

Доклад на Организация на обединените нации от декември откри, че цялото население на Газа от 2,3 млн. палестинци е в продоволствена рецесия , като една четвърт от популацията е изправено пред апетит.

Израел декларира, че не лимитира вноса на филантропични доставки, само че групите за помощ настояват, че доставките в Газа са мощно затруднени от израелското затваряне на пътища , продължаващите сражения и нарушаването на реда и законността , защото израелските удари са ориентирани против полицията, ръководена от „ Хамас “ .

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, която е главният снабдител на помощи в Газа, съобщи по-рано този месец, че Израел е задържал пратка с храни , която би могла да нахрани над един милион души. Израел упрекна 12 чиновници на организацията, че са взели участие в нападението на 7 октомври, без да показа доказателства. Това накара няколко донора да замразят жизненоважното финансиране за организацията, даже откакто тя уволни чиновниците и стартира без значение следствие .

Н е се вижда краят на траялата няколко месеца война

Войната стартира, когато водените от „ Хамас “ бойци пробиха внушителната гранична защита на Израел и нахлуха в общини в южната част на Израел, като убиха към 1200 души, най-вече цивилни, и взеха към 250 заложници . Бойците към момента държат към 130 пленници , за към една четвърт от които се счита, че са мъртви, откакто множеството от останалите бяха освободени при замяна на заложници предходната година.

Израел отговори на нападението с една от най-смъртоносните и разрушителни военни акции в най-новата история в дребния крайбрежен анклав, който е под израелска и египетска обсада, откогато „ Хамас “ завзе властта от конкурентните палестински сили през 2007 година

Съединените щати, основният съдружник на Израел, обявиха, че към момента работят с медиаторите Египет и Катар , с цел да се опитат да реализират ново съглашение за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците. Но тези старания наподобява са в застой .

В понеделник Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че броят на починалите палестинци от началото на войната е повишен на 29 092 души , като към две трети от починалите са дами и деца. Повече от 69 000 палестинци са ранени, което е довело до претоварване на лечебните заведения на територията, по-малко от половината от които действат даже отчасти. Министерството не прави разлика сред жертвите измежду цивилното население и бойците в своята статистика.

Израел твърди, че е умъртвил над 10 000 палестински бойци, само че не е показал доказателства за това. Военните настояват, че се пробват да заобикалят да нараняват цивилни и упрекват „ Хамас “ за огромния брой цивилни жертви, защото бойната формация се бие в гъсто обитаеми жилищни квартали. Военните настояват, че от началото на сухопътната атака в края на октомври са убити 237 техни бойци .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР