Днес европейското предприятие Арианаспейс проведе успешно изстрелване на старата и

...
Днес европейското предприятие Арианаспейс проведе успешно изстрелване на старата и
Коментари Харесай

Старата европейска ракета Вега изведе в космоса 12 микроспътника

Днес европейското дружество Арианаспейс организира сполучливо изстрелване на остарялата и предпоследна налична ракета “Вега ” (да не се бърка с новата закъсала “Вега-С ”, която бе изведена от употреба след неуспех през декември 2022 година и не се чака да полети още веднъж преди края на 2024 година).

В ниска околоземна орбита бяха въведени 12 спътника.

Основният потребен товар на борда на ракетата бе 417-килограмовият сателит THEOS-2, който ще се управлява от държавното управление на Тайланд и ще служи за наблюдения на Земята. Той бе съпроводен от 241-килограмовия метеоспътник FormoSat-7R/Triton, създаден от галактическата организация на Тайван.

THEOS-2 и Triton дружно с останалите 10 микроспътника тежат общо 1 242 кг.

Днешното изстрелване е необичаен триумф и същинско знамение за Арианаспейс през 2023 година. Миналогодишният неуспех на “Вега-С ” бе подбуден от ерозия на соплото на ракетния мотор “Зефиро-40 ”, който се употребява на втората степен. Причината, заради която компанията съумя да изстреля през днешния ден остарял вид “Вега ” се корени в това, че втората степен бе оборудвана с по-малък ракетен мотор “Зефиро-23 ”, който е одобрен и не е проявявал повреди.

Арианаспейс ще организира едно финално изстрелване на остарял вид “Вега ” при започване на 2024 г… и след това стискаме палци “Вега-С ” да се завърне в употреба, а “Ариана-6 ” да мине през тестванията и да влезе в употреба. В противоположен случая Европа няма да има нови галактически изстрелвания в близко бъдеще…

Въпреки това някои млади компании като PLD Space ни дават вяра. Напомням на читателите, че преди броени дни испанският стартъп организира първото си сполучливо изстрелване на суборбитална ракета “Миура-1 ”. Така се появява късмет европейският галактически бранш най-сетне да живне.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР