Днес Европейският парламент одобри новия Закон за свободата на медиите

...
Днес Европейският парламент одобри новия Закон за свободата на медиите
Коментари Харесай

Евродепутатите приеха нов закон за свобода на медиите

Днес Европейският парламент утвърди новия Закон за свободата на медиите за отбрана на редакциите им от непозволено въздействие на политическата власт и поощряване на плурализма, написа " Политико ".

Законодателите значително поддържаха политическата договорка, която беше реализирана от столиците на Европейски Съюз в средата на декември с 464 гласа " за ", 92 " срещу " и 65 " въздържал се ".

" Това е значима стъпка в обезпечаването на повече отбрана за публицистите. Това е първото европейско законодателство в тази област ", сподели водещият народен представител по законоопроекта, немската консерваторка Сабине Верхейен, на днешната конференция преди гласуването.

Новият правилник беше въведен от Европейската комисия през 2022 година в отговор на пълзящия държавен надзор върху медийните организации и офанзивите против свободата на медиите.

Новият закон ще забрани на държавните управления да преследват публицисти, с цел да ги принудят да разкрият своите източници посредством разполагане на шпионски програмен продукт на техните телефони, макар че се ползват някои изключения от възбраната.

Законът също по този начин ще вкара условия за бистрота за медийна благосъстоятелност и държавна реклама, процедури за инспекция на медийната централизация, както и ново равнище на отбрана за новинарските издания от случайни решения за събаряне, взети от огромни онлайн платформи.

" В международен мащаб има от ден на ден и повече проблеми във връзка с свободата и многообразието на медиите. Мисля, че в Европа в действителност би трябвало да покажем, че медиите са част от нашата съществена народна власт ", сподели Верхейен.

По време на договарянията Парламентът настояваше за по-силна отбрана против потреблението на шпионски програмен продукт, само че тези старания срещнаха опозиция от държавните управления на Европейски Съюз.

Страните от Европейски Съюз към този момент утвърдиха новия закон през януари. Той ще стартира да се ползва през 2025 година
 Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията
Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията

Премиерът Николай Денков се срещна с представители на " Репортери без граници " в Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР