Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че събраните научни данни

...
Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че събраните научни данни
Коментари Харесай

Скиапарели е изпратил ценни научни данни за атмосферата на Марс!

Днес Европейската галактическа организация (ЕКА) заяви, че събраните научни данни от инструментите на “Скиапарели ” по време на спускането си към повърхността на Марс, дружно с проследяващите данни от “ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър ”, “Марс Експрес ” и индийския радиотелескоп са били предадени на научните екипи. Тези данни ще допринесат за разгадаването на тайните на Червената планета и най-много за нейната атмосфера.

Паралелно екипът продължава да отбелязва значителен напредък по следствието на аномалиите към кацането на “Скиапарели ” на 19 октомври тази година. Голямото количество получени данни демонстрира, че атмосферното нахлуване е протекло обикновено. Парашутът също се е разгърнал обикновено на височина 12 километра и при скорост 1 730 km/h. Топлинният щит е бил разграничен по проект на височина от 7.8 километра.

По време на спускането към повърхността доплеровият висотомер е функционирал вярно. Отклонение е имало при работата на Инерциалната измервателна единица ( Inertial Measurement Unit – IMU ), при която е намерено пренасищане на индикаторите. Погрешната информация довела до погрешно пресмятане на височината – била получена негативна стойност. Като резултат “Скиапарели ” се е отделил от парашута прибързано и  запалил спирачните си мотори единствено за няколко секунди. След това компютърът е сметнал, че “Скиапарели ” е кацнал сполучливо и даже задействал приборите на борда. А в действителността спускаемият уред към момента се е намирал на височина 3.7 километра.

Поведението на “Скиапарели ” е сполучливо възпроизведено в компютърни симулации на Земята.

“Това към момента е авансово умозаключение от техническото ни следствие ”, оповестява Дейвид Паркър, началник на програмата на ЕКА за пилотирани полети и роботизирани задачи. “Но ние към този момент сме научили извънредно доста неща от “Скиапарели ”, които непосредствено ще допринесат за развиването на втората част от стратегия “ЕкзоМарс ” взаимно с нашите сътрудници, която ще бъде изстреляна през 2020 година ”.

На илюстрацията: спускаемият уред “Скиапарели ” възпламенява ракетните си мотори. Според разбор на получените данни моторите са работили по-кратко от предстоящото, което е довело до твърдо кацане. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР