Днес Европейската комисия изложи планове, които ще позволят на страните

...
Днес Европейската комисия изложи планове, които ще позволят на страните
Коментари Харесай

Европейската комисия със съвместен план за закупуване на оръжия

Днес Европейската комисия изложи проекти, които ще разрешат на страните от Европейския съюз да купуват взаимно оръжия, на фона на възходящите апели от Украйна за повече военна поддръжка, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Инициативата ще разреши на Европейски Съюз да попълни оръжията, които към този момент са били предоставени на Украйна, сподели комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитира news.bg.

" Като способстваме с европейския бюджет, ние сътворяваме тласък за държавите-членки - доста от които оповестиха доста нарастване на разноските за защита - да купуват дружно ", сподели той. " Това ще направи допустимо по-доброто консумиране на обществените пари и ще ускори нашата европейска индустриална база. "

Този ход идва, откакто през май Комисията разгласи желанието си да ускори отбранителните качества на Европейски Съюз в подтекста на войната в Украйна. Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер сподели, че " специфична работна група " ще управлява работата по европейска капиталова стратегия за защита през третото тримесечие на 2022 година

Европейски Съюз се съгласи да вложи 500 милиона евро в специфичен финансов инструмент - Европейския механизъм за мир (EPF) през февруари и от този момент го е нараснал няколко пъти. Този пети паричен транш, който към момента би трябвало да бъде утвърден от страните от Европейски Съюз, ще докара общата поддръжка за Украйна до 2,5 милиарда евро, като последните 500 милиона евро са контрактувани в понеделник.

Още през месец февруари 2019 година европейските институции реализираха отчасти политическо съглашение по Европейския фонд за защита. Очакванията бяха с този фонд да се подтиква новаторската и конкурентоспособна отбранителна индустриална база и той да способства за стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз.

Създаването на Европейския фонд за защита бе оповестено в речта на Юнкер за положението на Съюза през 2016 година

Основите за реализирането на фонда бяха оповестени в границите на предходния бюджетен интервал на Европейски Съюз, който приключва през 2020 година За първи път в европейската история Европейски Съюз предизвиква европейското съдействие в региона на защитата с бюджетен пакет от 590 милиона евро (90 милиона евро за научни проучвания през интервала 2017—2019 година и 500 милиона евро за създаване на съоръжение и технологии през интервала 2019—2020 г.).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР