Днес е започнало събарянето на Зимните сараи - незаконния строеж

...
Днес е започнало събарянето на Зимните сараи - незаконния строеж
Коментари Харесай

Терзиев най-после събаря Зимните сараи на Румен Гайтански-Вълка

Днес е почнало събарянето на " Зимните сараи " - противозаконния градеж на " Био Майнинг ", обвързвана с Румен Гайтански-Вълка, изникнал през 2020 година край брега на язовир " Искър ".

Още същата година регион " Панчарево ", Държавната комисия за строителен надзор и прокуратурата да оповестиха, че е налице нелегално строителство - нямало е проект за градеж, позволение или план. От " Био Майнинг " оповестиха, че не било ново строителство, а ремонт на съществуваща остаряла работилница. Сателитни фотоси обаче демонстрираха, че на мястото не е имало никакъв градеж, а гола поляна - факт, в последна сметка приет и от съда на горни инстанции.

През юни 2021 година и основният проектант на София Здравко Здравков се съгласи с всички институции и издаде заповед за насилственото му срутване.

Фандъкова обаче не стартира процедурата и тогава. Не я стартира и през 2023 година, когато Върховен административен съд дефинитивно удостовери събарянето й. Гайтански бе притежател и на други компании, които години наред печелиха публичните поръчки за транспортиране на боклука в София. Вълка бе свързван и с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

" Един мандат и политическа воля не стигнаха на предходната градска администрация да направи това, което повелява законът ", разяснява актуалният кмет Васил Терзиев в обществените мрежи.

Върховен административен съд още веднъж излезе с дефинитивно решение и тази година, и даде 60 дни период за непринудено срутване. Той е изминал и в този момент това ще се извърши т Столична община. По предварителна оценка събарянето ще коства 2,4 млн. лева, само че те не би трябвало да се платят от софиянци - общината ще предяви иск по съдебе ред тази сума да бъде възобновена от " Био Майнинг ", когато процедурата завърши.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР