Днес е вторият и последен ден от опита на основателя

...
Днес е вторият и последен ден от опита на основателя
Коментари Харесай

Последен шанс за Асандж в обжалването на екстрадицията му в САЩ

Днес е вторият и финален ден от опита на създателя на " Уикилийкс " Джулиaн Асандж за обжалване на правосъдно решение за изгонването му Съединени американски щати по обвинявания в разпространение на поверителни военни секрети.

Двудневното чуване идва откакто през януари 2021 година. арбитър постанови, че Асандж не би трябвало да бъде изпращан в Съединени американски щати, като се има поради действителен риск от самоубийство.

Това обаче беше сполучливо оспорено от американските управляващи през 2022 година, което ще разреши изгонването му. Джулиaн Асандж, който се намира в лондонския затвор " Белмарш ", не участва персонално през първия ден на чувания заради заболяване.

Вчера неговите юристи изложиха пред съда техните причини срещу правосъдното решение от 2022 година. Те обявиха, че в случай че Асандж бъде екстрадиран това ще бъде " очевиден отвод от правораздаване от предубедени съдии " и че той е преследван за практикуване на " елементарна журналистическа процедура ".

Един от юристите сподели, че " отвод от обжалване би представлявал отмъщение за политическите възгледи на Асандж, което значи, че би било нелегално да го екстрадират съгласно законодателството на Обединеното кралство ". Днес е чуването на американската страна.

Ако Асандж бъде екстрадиран, го чака присъда 175 години затвор. Ако бъде отказано обжалване, единственият различен ход на отбраната може да бъде третиране на случая до Европейския съд по правата на индивида.

Съпругата на Джулиан Асандж – Стела, съобщи през вчерашния ден пред събралите се хора пред съда в негова отбрана, че " Джулиън се нуждае от свободата си, а всички ние – от истината ". Тя предизвести, че заради мощно влошеното си физическо и психическо здраве Асандж просто ще почине, в случай че бъде екстрадиран.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР