Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда

...
Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда
Коментари Харесай

Нинова: Правителствата на Борисов ни превърнаха в сметището на Европа

" Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен метод на живот. Достъпът до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21 век и в България, която разполага с прелестна природа и доста естествени запаси, само че дано да забележим къде стоим ние през днешния ден на този ден.
" По отношение на водите ние сме там, където безотговорното ръководство на три следващи държавни управления на ГЕРБ натика целия воден бранш в продължение на 10 години. Години наред страната ни бе длъжна поетапно и в периоди да реформира водния си бранш като усвои милиарди, отпуснати по оперативна стратегия за задачата. Милиарди се изгубиха, пропиляха се благоприятни условия, а български градове и села, курорти, квартали и семейства, не престават да живеят в неприемливи опасности от неприятна, даже рискова за здравето питейна вода , обърна се към жителите от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в послание от името на група.
" Чаканите 12 милиарда лева, нужни за реформиране на водния бранш, се оказаха на вятъра повтаряно число. Правителството продължава да не осъществя промяната в мащаба, в който само има смисъл от тази промяна. Къде са обезпечените средства, къде са вложенията в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на специалисти даже и все още вложените средства - европейски и национални, допълнени с запаси на общините, могат да решат в най-хубавия случай казуса на към 40 - 50% от популацията на страната. А останалите? ", сподели още Нинова. Според нея признанието за безпорядък в ръководството на водния бранш към този момент не топли никого. По думите й всички са претръпнали пред систематичните фирмени загуби поради амортизирана от три десетилетия водна инфраструктура.
Лидерът на Българска социалистическа партия даде образец с Хасково, където от три години Българска социалистическа партия слага въпроса за чистата питейна вода. " Там живеят 70 хиляди души, само че не я употребяват, поради уран и алфа интензивност. Жители на общината споделят: " От чешмите тече уран ", " Повече от допустимото " - допълват специалисти. Пример с Варна единствено от преди няколко дни. Хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро. А река Чепеларска, река Юговска, нечисти с цианиди по публични данни на специалисти? Ярки образци за продължаващо безконтролно отношение към чистотата на реките и водите в България ", разяснява Нинова, представена от Фокус.
" Имаме и въпроси, несъмнено . Какво става с държавния ВиК холдинг, който приехте с 1 милиарда лева капитал? Холдингът съществува на хартия, а капитал въобще няма. За активност на холдинга пък не може да приказваме. Какво стана с 500 млн. лева, отпуснати на държавното дружество за грижа за язовирите. Колко язовири бяха ремонтирани и къде отидоха парите ", попита тя.

" Нека да забележим какво е положението във връзка с чистия въздух. България е първа в Европейски Съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно съгласно СЗО от нечистия въздух в България " , акцентира Нинова.
" Да продължим с отпадъците - държавните управления на Борисов трансфораха България в сметището на Европа . Нерегламентирано горене на боклуци беше установено в Бобов дол, Русе. Незаконни сметища в село Калипетрово, Силистренско, Плевен, Враца, Ямбол, 9 броя противозаконни сметища в Асеновград. Така мога да изброявам десетки български общини, градове и села. Сигурно не остана община, която да не е наранена от този въпрос. Какви ограничения са подхванати там? Има ли държавното управление визия какъв брой противозаконни сметища има в България, какъв брой тона отпадък е импортиран от Европа, каква е ориста на този отпадък, каква е ориста на българската земя, въздух и вода, отровени от него? Ние не желаеме доста, желаеме чиста вода, чист въздух и чиста храна " , акцентира водачът на Българска социалистическа партия.
Тя спря вниманието си в декларацията и на новите средства, които се отпускат за възобновяване от последствията от ковид. " Които се отпускат под изискване за възстановяване на виталния стандарт на българския народ, за възстановяване на обществените системи и опазването на здравето, за повишение, удължение на живота на българските жители. Все значими въпроси, които имат доста ясно касаят тематиката екология. Има ли държавното управление проект в тази посока, какво да прави и по какъв начин да реагира или тези милиарди още веднъж ще изтекат в доближените компании до властта? " , попита още Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР