Днес е стотният ден на войната в Украйна - най-тежкото

...
Днес е стотният ден на войната в Украйна - най-тежкото
Коментари Харесай

Войната: Равносметката на стотния ден

Днес е стотният ден на войната в Украйна - най-тежкото и преломно събитие в Европа след Втората международна война. Денят е мотив за равносметка, само че към този момент тя може да е единствено приблизителна.

Жертвите към този момент са хиляди и измежду тях има доста деца. Независими данни за починалите военни от двете страни няма. Организация на обединените нации оповестява за регистрирани 4169 убити цивилни, с ангажимента, че действителният брой занапред ще се прецизира.

Войната принуди над 14 милиона украинци да изоставен домовете си. Над 6 милиона потъсиха леговище в други страни, а 8 милиона - в други региони на страната.

След съветската инвазия в Украйна на 24 февруари армиите на двете страни изненадаха военните наблюдаващи. Руските сили превъзхождаха съперника по бройка и въоръжение, само че не реализираха първичните си стратегически цели, включващи завземането на Киев, и се изтеглиха от западната част на страната. Украинската войска и силите за териториална защита демонстрираха мощен военен дух и мотивираност да пазят земята си и оказаха мощен отпор.

Във втората фаза на войната Русия реализира триумфи на изток. Нейните сили управляват съвсем цялата Луганска област и в случай че завземат прилежащата Донецка област, ще овладеят целия Донбас.

Военните дейности са съпроводени с бомбардировки и обстрел на украински градове и села. Москва твърди, че цел на ударите са само военни обекти, само че в реалност има доста разрушени жилищни здания и изравнени със земята градове. Печален знак на войната е Мариупол, трансфорат в град фантом.

Град Буча край Киев ще се запомни с всеобщите убийства на мирни поданици, за които се разбра след изтеглянето на съветските военни. Има и свидетелства за изнасилвания и мародерства. По данни на украинските управляващи към този момент са документирани най-малко 15 000 случая на военни закононарушения. Започнаха 80 наказателни производства. Специалисти от няколко страни и от Международния углавен съд вземат участие в следствието на военните закононарушения. Русия твърдо отхвърля обвиняванията против нейни военни.

Последица от тежкия спор в Европа е продоволствена рецесия в международен мащаб. Украинските пристанища на Черно и Азовско море са блокирани и оттова не може да се изнася зърно, а страната е измежду най-големите експортьори в света. Милиони хора в Африка са застрашени от апетит, предизвестиха от Организация на обединените нации.

Инвазията в Украйна провокира мощна ответна реакция на взаимност с нападнатата страна. Страните от Европейски Съюз, Англия, Съединени американски щати и други страни се сплотиха за налагане на невиждани наказания против Русия. В най-новия шести санкционен пакет на Европейски Съюз влиза и поетапно ембарго върху вноса на съветски нефт.

Редица страни откликнаха на апелите на Украйна и доставят оръжия, муниции и съоръжение за нейната отбрана. Съединени американски щати възродиха историческия закон, прочут като заем-наем, посредством който Съюз на съветските социалистически републики получаваше помощ през Втората международна война. В Брюксел обмислят план, сходен на проекта " Маршал ", за възобновяване на Украйна след войната.

Двете страни водиха мирни договаряния, само че без триумф и не сближиха позициите си. Днес Москва продължава да твърди, че прави демилитаризация, денацификация и освобождава Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски призна, че една пета от територията на страната му е окупирана. В същото време Киев декларира задачата да възвърне контрола върху всички територии, в това число анексирания през 2014 година Крим.

" В тази война няма да има победител ", посочи през днешния ден координаторът на Организация на обединените нации в Украйна Амин Ауад и прикани за подписване на мир. Но след 100 дни никой не се наема да отговори на най-важния въпрос - по кое време се чака краят на войната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР