Днес е празникът на българските студенти. През 1897 г. министърът

...
Днес е празникът на българските студенти. През 1897 г. министърът
Коментари Харесай

Днес е празникът на академичната общност

Днес е празникът на българските студенти. През 1897 година министърът на просвещението проф.Иван Шишманов слага въпроса първото Висше учебно заведение в България да има „ по-особен, собствен празник “. На съвещанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на Висшето учебно заведение взема решение празничният ден да бъде 8 декември. Студентският празник се празнува публично от 1903 година, когато се е отбелязва 15-годишният празник на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

Сменят се поколенията и " Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus " не може да не вълнува, тъй като значи и младост, и неспокойствие от ученето, което всеки самичък е избрал, а и вероятност. Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е употребен още през XIII век и създателите му са незнайни. Съвременният текст е написан от скитащия немски стихотворец К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е употребена по-рано основана (1717 г.) ария от Я. Г. Гюнтер.

Всички механи и хотели са заети в Банско са резервирани. Курортното градче посреща хиляди студенти от цялата страна, които са го избрали, с цел да отбележат празника. Механите в Банско ще се разпилян по шевовете. В курорта ще честват над 20 000 студенти.

Близо 2000 студенти от цялата страна ще дойдат в Пампорово за третото издание на 8-декемврийския фестивал в курорта, оповестиха уредниците, представени от Българска телеграфна агенция.

В дните преди студентския празник от Министерство на вътрешните работи са създали информация за всички места, където ще се чества, заяви Веселин Младенов, шеф на „ Охранителна полиция “. Направени са срещи с охранителните компании и притежатели на питейни заведения и хотели в курортите. „ На самия 8 декември на всяко място ще има полицейски чиновници. Допълнително ще имаме и командировани сили от дирекция „ Жандармерия ”, съобщи Младенов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР