Днес е починал архитект Христо Герасимов. Информацията бе потвърдена от

...
Днес е починал архитект Христо Герасимов. Информацията бе потвърдена от
Коментари Харесай

Почина бивш главен архитект на Община Пазарджик

Днес е умрял проектант Христо Герасимов. Информацията бе доказана от Камарата на архитектите.

Той е роден в град Силистра на 12.07.1951 година. След дипломирането си в университета по архитектура и строителство работи в проектантска организация в Пазарджик, където става началник на архитектурна група, оповестиха от КАБ – Регионална гилдия Пазарджик.

След 1987 година работи в интернационалната Академия на архитектурата. Впоследствие разкрива частно архитектурно бюро взаимно със брачната половинка си арх. Мими Герасимова. Синът им Димитър Герасимов също е проектант. След измененията през 1989-а е бил общински консултант, а от 1999 до 2003 година е основен проектант на Община Пазарджик.

Негови и в съавторство са плановете на няколко банки, хотел “Панорама” на язовир “Батак”, читалища във Фотиново, Юнаците и други обитаеми места, заведения, бензиностанции, промишлени здания, жилищни кооперации, лечебни заведения.

За плана на Обединена българска банка – Пазарджик, получава първата премия – златен орден от националния обзор (1987- 1989 г.) на българската архитектура, единствена в Пазарджик. По негова самодейност, с проект-дарение, с ефективно присъединяване в организацията и със съдействието на Ротари клуб през 2010 година е възобновена остарялата часовникова кула в гр. Пазарджик. Архитект Христо Герасимов е нееднократен притежател на награди от годишните прегледи на архитектурното творчество на КАБ и САБ в гр. Пазарджик.

Поклон пред паметта му!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР