Днес е починал ангропологът член-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов, съобщиха от

...
Днес е починал ангропологът член-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов, съобщиха от
Коментари Харесай

Отиде си един от най-големите антрополози у нас Йордан Йорданов

Днес е умрял ангропологът член-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов, оповестиха от Българската академия на науките.

Toй е един от най-популярните и приети български учени в региона на физическата антропология, палеоантропологията, палеопатологията, морфологията на костната система у индивида, здравната и приложната антропология. Създател на истински способи за установяване на биологичната възраст на индивида, за количествена оценка на деянията на асиметрията на човешкото лице и за определяне на нови зависимости сред обособените лицеви размери.

Чл.-кор. Йордан Йорданов е роден на 06.11.1938 година, приключва Стоматологическия факултет на ВМИ – София със компетентност по ортопедична стоматология с ортодонтия (1965 г.) и по анатомия на индивида (1973 г.). През 1972 година му е присъдена научна степен „ претендент на биологическите науки “, а през 1980 година става „ лекар на медицинските науки “. Редовен член е на Българската национална академия по медицина (1995 г.), представител на България в Европейската антропологична асоциация (1990 г.), член на Международната асоциация за идентификация (със седалище в САЩ) от 1987 година Член-кореспондент е на Българската академия на науките (БАН) от 2004 година, дълготраен шеф на Интститута по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките. Автор и основател е на Националния антропологичен музей и на единствената в България непрекъсната антропологична експозиция „ Човекът в предишното “. Чл.-кор. Йорданов е бил ръководител на Българското анатомично сдружение и Българското антропологично сдружение, създател на 26 монографии, 360 научни изявления, над 70 пластични антропологични реконструкции на главата по черепа.

Пластичните реконструкции (възстановки на меките тъкани по черепа), направени от чл.-кор. Йорданов, са известни на цяла България - тракийската принцеса от Враца, ичиргубоилът Мостич от времето на Симеон Велики, цар Калоян, цар Самуил, серия дейци на Възраждането и освободителното придвижване като Бачо Киро, Раковски, Каравелов, Захарий Стоянов и други

Чл.-кор. Йорданов е удостояван с разнообразни награди и оценки, сред които орден „ 1300 години България “, ададемична премия на Българска академия на науките за 2000 година, орден „ Марин Дринов “ 2003 година и „ За заслуги към Българска академия на науките “ (2007 г.)

С кончината на чл.-кор. Йордан Йорданов губим един всестранно талантлив академик и родолюбец, събитие за българската и международна просвета, с необятна просвета и осведоменост, прелестен и обичан преподавател, оставил след себе си почтени наследници.

По предпочитание на фамилията, поклонението ще се извърши в стеснен фамилен кръг, прецизираха от Българска академия на науките.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР