Днес е първият ден от т.нар. Горещници, които се отбелязват

...
Днес е първият ден от т.нар. Горещници, които се отбелязват
Коментари Харесай

Горещниците през 2019-та: хладни и дъждовни

Днес е първият ден от така наречен Горещници, които се означават в чест на огъня и за предотвратяване от огнени стихии. Макар че дните сред 15 и 17 юли се смятат за едни от най-горещите, тази година те ще бъдат хладни и дъждовни.
 
Сред народа Горещниците са известни още с названията Чурлига, Пърлига и Огнена Марина. През първия ден от този интервал старите българи са загасяли огъня в огнището. Той се пали едвам в последния ден от Горещниците.
 

За времето от 15 до 17 юли народът е спазвал и голям брой забрани за полска и домашна работа - не се върви на равнища и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече самун, не се готви, не се преде, тъче и шие. Вярвало се е, че в противоположен случай ще бъдат провокирани пожари и запалване на реколтата, дома или неприятен шанс. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март.
 / iStock/Getty Images
Пече ли мощно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, в случай че човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година. Горещниците са свързани и със сватбената обредност на старите българи, както и с християнската религия.-->
 

В първия ден от Горещниците църквата уважава светите мъченици Кирик и Юлита. Житието на св. Юлита споделя, че тя е живяла в град Икония със своя тригодишен наследник Кирик. Юлита била предадена на Христовата религия и научила на това своя наследник. Кирик и Юлита умират като мъченици на Христовата религия. Те са жертва на гоненията против християните при император Диоклетиан. Част от мощите им се намират в Охрид в църквата " Св. Богородица ". На 15 юли се уважава паметта и на свети равноапостолен княз Владимир.

Астрономическите горещници се означават на 28, 29 и 30 юли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР