Днес е особен ден в най-новата история на Петрич и

...
Днес е особен ден в най-новата история на Петрич и
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Днес е особен ден в най-новата история на Петрич и цяла Пиринска Македония

Днес е необикновен ден в най-новата история на Петрич и цяла Пиринска Македония, сподели Цвета Караянчева по време на тържественото отбелязване на 106-ата годишнина от освобождението на Петрич, съобщи „ Фокус “.

Председателят на Народното събрание съобщи, че през днешния ден скланяме глави пред подвига на героите, принесли в жертва пред олтара на Отечеството живота и въжделенията си за независимост, тъждество и приятелство. „ Тази вечер ни събира 106-годишнината от победоносната Балканска война и освобождението на Петрич. Тази война активизира чутовна национална сила и всеобщ напредък, пред който днешните ни житейски тегоби наподобяват оскъдни и мимолетни. Идеалът за обединяване на българските земи ражда чудеса от подвиг и мъжество. На война българите потеглят като на женитба – окичени с цветя и изпращани с музика. Стотици хиляди мъже излизат да водят война със своите братя и да погинат под бойните знамена”, добави тя.

Караянчева добави, че в редиците на македоно-одринското опълчение се вливат близо 15 000 души. Тя уточни, че за броени седмици българските полкове отвоюват свободата на Пиринско, Родопите, Беломорието, Тракия и Странджа. „ Днес се връщаме към паметта на героите с възприятие на боязън и поклонение. Шепнем имената им и преливаме гробовете им, пръснати по многострадалната ни земя. Длъжни сме да ги почитаме и помним, освен на празници като идната Архангелова Задушница”, означи ръководителят на Народното събрание. Цвета Караянчева съобщи, че свещената Балканска война е война за национално самоопределение, война за правото да сме свободни със предпазени граници и почтено бъдеще. „ Нека в никакъв случай не помръква българската бойна популярност и сърцата на всинци ни да тупат за Отечеството ни! Бог да пази България!”, сподели още тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР