Днес е най-светлият празник за католиците – Възкресение Христово. Обичайно

...
Днес е най-светлият празник за католиците – Възкресение Христово. Обичайно
Коментари Харесай

На католическия Великден: Папа Франциск призова за край на всички войни

Днес е най-светлият празник за католиците – Възкресение Христово. Обичайно католиците тъкмо седмица преди православните означават деня на Възкресението, какъвто е казусът и тази година. Случва се разминаването сред двете дати да е и повече от месец, а в някои години, да вземем за пример през 2025, православни и католици дружно ще честват Великден.

За разлика от православните, които незабавно след среднощ в събота против неделя се поздравяват за възкресението на Христос, католиците си честитят празника в неделната заран след  изгрева на слънцето.

В Рим нощес папата оглави месата на бдението в базиликата „ Свети Петър “ във Ватикана и прикани за завършек на всички войни. Франциск жигосах несправедливостта и споровете по време на проповедта си за Велика Събота.

„ Може да се усещаме безпомощни и обезсърчени пред силата на злото, споровете, пресметливостта и безразличието, които наподобява доминират в обществото, рака на корупцията, разпространяването на несправедливостта, ледените ветрове на войната “, сподели Франциск и добави, че даже когато хората почувстват, че изворът на вярата е пресушен, е значимо да търсят „ вътрешно възкресение “ с Божията помощ.

По време на литургията, на която участваха към 8 хиляди души, папа Франциск кръсти осем души, обърнали се в католицизма.

В неделя великденската литургия на площад „ Св. Петър ” ще стартира в 11 часа с непосредствено лъчение по целия свят.

В края на Великденската литургия папа Франциск ще насочи своята благословия Urbi et orbi “, което значи „ Към града (на Рим) и към света “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР