Днес е Международният ден на епилепсията. Той се отбелязва всеки

...
Днес е Международният ден на епилепсията. Той се отбелязва всеки
Коментари Харесай

Международен ден на епилепсията – кои са скритите симптоми и провокиращи фактори

Днес е Международният ден на епилепсията. Той се отбелязва всеки втори понеделник на месец февруари, показват от Военномедицинска академия (ВМА). Инициативата има за цел да увеличи познанията за болестта, да разсее неправилни схващания и да насърчи обществото за приобщаване и поддръжка на пациентите, страдащи от епилепсия.

Епилепсията е незаразно заболяване на мозъка, което може да се появи във всяка възраст и да е обвързвано с друга аргументи – генетични, травматични, вродени аномалии, възпалителни болести, тумори, инсулти, деменция, както и при корист с алкохол и други вещества. Една от заблудите в обществото е, че пациентите с епилепсия наложително имат пристъпи със загуба на схващане, рухване на земята и гърчове. Епилепсията може да наподобява друга при всеки един пациент, като някои от тях да имат по няколко типа пристъпи, разяснява доцент Стефка Мантарова, шеф на Клиника по нервни заболявания на ВМА.

По данни на Световната здравна организация към 50 милиона души по света страдат от епилепсия; до и над 70% от хората с епилепсия могат да живеят без пристъпи при вярна диагноза и лечение; в едва развитите страни единствено един от четири души с епилепсия получава нужното му лекуване и рискът от преждевременна гибел е три пъти по-висок при пациентите с епилепсия спрямо общата популация.

Често пред членовете на фамилията или други близки се появяват редица въпроси по какъв начин да подсигурят оптимална грижа за близкия си, диагностициран с епилепсия, показват специалистите от ВМА и дават препоръки какво е добре да се прави.

„ Подсигурете безвредна среда, изключително в случай че пристъпите към момента не са добре следени и има висок риск от пострадване. За предотвратяване от изгаряне се заобикалят открити огньове, използването на плотове или открити готварски печки, уреди за гладене. Могат да се слагат омекотители на по-големи и ръбести мебели, мокети, да се употребяват душове вместо вани при персонална хигиена. Да се съблюдава по-голямо разстояние при прилагане на публичен превоз ", показват лекарите.

Според тях при част от пациентите постоянно са налични провокиращи фактори, които могат да покачат риска от пристъпи и е добре да бъдат познавани и избягвани. Такива са: недоспиване или изменен денонощен темп, пропускане на доза от потребления медикамент или неочакваното му прекъсване, пропускане на хранене, прочувствен стрес, остро вирусно заболяване, фебрилитет, банкет на лекарства за друго заболяване, приложимост на алкохол и опиати, както и тяхното лишаване. По-рядко провокиращи фактори са менструален цикъл или хормонални промени, както и мигащи светлини (само при хора с фоточувствителна епилепсия).

Необходимо е да се посигури постоянен банкет на наставления медикамент в шпации, избрани от лекуващия доктор. Винаги да има ресурс от лекарства в количество за една или две седмици отсега нататък. Ако не откривате наставления ви медикамент в аптечната мрежа, преди за закупите негов сурогат, наложително се консултирайте с наблюдаващия ви невролог, допълват от ВМА.

Много чест въпрос е дали хората с епилепсия да спортуват?

„ Отговорът е да, само че според от типа на пристъпите, тяхната периодичност и типа на спорта. Високорискови и непрепоръчителни са гмуркане, скално катерене, парашутизъм. С по-висок риск също са бокс, карате и футбол. С по-нисък риск са тенис, джогинг, волейбол, баскетбол, голф. Плуването да бъде постоянно с компаньон. Препоръчва се тимът и треньорът да бъдат осведомени със болестта и даването на първа помощ при нужда ", допълват от Военномедицинска академия.

Друг доста значим въпрос е по кое време да се обадим на 112?

„ При припадък с дълготрайност над 3-5 минути или няколко пристъпи един след различен, при невъзстановяване на съзнанието след пристъпа или при проблем с дишането. Задължително потърсете незабавна здравна помощ, в случай че близкият ви е комплициран над 1 час след пристъпа, в случай че случаят е във воден басейн (риск от аспирация) и в случаите на първи припадък, при пострадване, при бременна жена или пациент с диабет ", показват специалистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР