Днес е ден на голям триумф за частната космонавтика в

...
Днес е ден на голям триумф за частната космонавтика в
Коментари Харесай

УСПЕХ: За пръв път частна ракета на Япония достигна до космоса!

Днес е ден на огромен успех за частната космонавтика в Япония. На 3-ти май в 23:45 ч. българско време беше извършено изстрелване на ракетата “МОМО 3 ”, издигната от японската компания Интерстелар Текнолоджис. Броени минути по-късно бе доказано, че ракетата е достигнала сполучливо височина от 100 километра – т.е. линията на Карман, условна граница, която отделя земната атмосфера от галактическото пространство. 

Това прави Интерстелар Текнолоджис първата частна компания в Япония, осъществила галактически полет.

Напомням на читателите, че днешният успех пристигна след две следващи повреди. При първото изстрелване на “МОМО ” през 2017 година моторът се изключи прибързано и постигнатата височина бе едвам 20 километра. При втория полет през 2018 година моторът отхвърли единствено две секунди след началото на задачата и ракетата “МОМО 2 ” рухна на стартовата площадка, обхваната от пламъци.

Днес обаче се оказа щастливият ден за Интерстелар Текнолоджис. 

Ракетите от серия “МОМО ” са напълно скромни – високи едвам 10 метра и с диаметър от 0.5 метра, те могат да извеждат потребен товар от 20 кг до космоса по суборбитална траектория. Това не попречи с помощта на подобен вид ракета Интерстелар Текнолоджис да влезе вечно в историята на японската космонавтика. По-нататък компанията възнамерява да сътвори орбитална ракета “Зиро ”, която ще може да изпраща в околоземна орбита спътници с тегло до 500 кг. 

Инфо: Interstellar Technologies

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР