Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил

...
Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Празнуваме 24 май - Деня на българската просвета и славянската писменост

Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът се празнува на 24 май по формалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май. Празникът се празнува и в редица европейски градове, а публична българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава респект на гроба на свети Кирил в църквата "Сан Клементе " в Рим.

Св. св. Кирил и Методий са братя теолози, родени в Солун, Византия, през IX век, които развиват мисионерска активност като проповедници на християнството измежду разнообразни нации. За своята работа, която доста ще повлияе на културното развиване на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи основаването на писмеността глаголица – първата писменост, която служи за книжовност на езика староцърковен славянски. Азбуката кирилица, основана на основата на тази глаголица, се употребява и до през днешния ден в разнообразни славянски езици.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил известност като староцърковнославянски език) и разпространение на християнството измежду ранносредновековните славяноезични нации. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 година с апостолическото обръщение Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги афишира за съпокровители на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници и почитатели Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава. Св. Св. Кирил и Методий са приети за светци в края на IX век.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - основатели на славянската книжовност - се празнува като празник на учебното заведение за първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение "Св. Св. Кирил и Методий " в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник стартира постоянно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн, прочут на всеки българин с първия си стих "Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен "Химн на Св.св. Кирил и Методий " и включва 14 куплета, от които ние през днешния ден изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11.05.1900 година музиката към химна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР