Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски

...
Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски
Коментари Харесай

WWF: Искат да строят върху 48% от Пирин, ще изсекат вековни гори

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания и да допусне огромни строителство и сечи в Пирин. Това се споделя в формалната позиция на международната екоорганизация WWF във връзка държавното решение за втора кабинка в Банско.

Според природозащитниците смяната в настоящия проект за ръководство на националния парк се приема без да се оцени какво влияние ще има това върху природата и пейзажа на планината, вероятностите за диверсификация и напредък на локалната стопанска система и положението на обекта от международното завещание на ЮНЕСКО.

Това се случва след изцяло формалното осъществяване на публично разискване и изчезнало отразяване на резултатите от него, се споделя в позицията на WWF България.

Ето и още от позицията на организацията:

В три от зоните на парка строителството става позволена активност, на обща повърхност от 48% от парка. За зоната за туризъм " създаване и уголемение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура " е категорично записано. Досега това можеше да се прави едвам на повърхност от 0,6% от парка. Това визира най-ценното благосъстояние на парка - столетните мурови и борови гори.

Практически решението разрешава действия, които са неразрешени от Закона за предпазените територии, каквито са строителството на нови ски писти и уреди и водохващания. Законът разрешава ремонта на съществуващи спортни уреди, само че не и строителството на нови. Изрично разрешените водохващания са единствено такива за питейни потребности, до момента в който в тази ситуация става дума за водохващания, евентуално планувани за неестествен сняг, без какъвто зоната не може да действа.

Кабинетът гласоподава и второ решение – в случай че има действително капиталово желание за втори кабинков въжен превоз, то би трябвало да се подложи на процедура по изменение на проекта за ръководство на парка и координиране с екологичното законодателство. Това решение, предоставено на Министъра на околната среда и водите, повтаря към този момент съществуващи негови отговорности, които той не извършва. От решението става още ясно, че дебатът за втори въжен превоз на Банско има за цел да отклони и манипулира публичното мнение, до момента в който решението за смяна в проекта за ръководство дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин.

Коалиция " За да остане природа в България " възнамерява обжалване на решението за смяна на проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин ", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни дейности.

Позицията на природозащитните организации в 6 ясни точки:

Не поддържаме плана за изменение на проекта за ръководство на парк „ Пирин ", направено от Община Банско;

Всяко изменение на проект за ръководство предстои на процедура за преценка нуждата от екологична оценка и оценка за съгласуемост с Натура 2000;

Не поддържаме ново строителство на писти и спортни уреди в националните паркове. Това за нас е нарушаване на Закона за предпазените територии;

В националните паркове могат да се построяват единствено инфраструктура за посетителите, след екологична оценка и оценка за съгласуемост и съответна съответна смяна на проекта за управление;

Решението на Министерски съвет от през днешния ден, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред Европейска комисия за две наказателни процедури;

Строителството единствено на втори кабинков въжен превоз, без нарастване на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово преференциално.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР