dnes.dir.bgПремиерът Бойко Борисов коментира реакциите у нас по повод снимката,

...
dnes.dir.bgПремиерът Бойко Борисов коментира реакциите у нас по повод снимката,
Коментари Харесай

Борисов: Само това може да ни спаси

dnes.dir.bg

Премиерът Бойко Борисов разяснява реакциите у нас във връзка фотографията, на която се ръкува с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Организация на обединените нации, само че отхвърли да даде оценка на речта му, която предизвика смях в залата.

" Твърде съм дребен да разясня изказванията на Тръмп. Съжалявам за тази нервност, която се подвигна в България от злобарите и платените тролове на Българска социалистическа партия. Бог ми е очевидец, пък и вие, че по никакъв метод не сме парадирали и не сме споделили каквото и да е, с изключение на за това, че съм имал диалози с президента Тръмп. Не ми е задачата да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Че  аз имам фотографията от камината на Белия дом при предходния президент . Надявам се това да престане, тъй като е непродуктивно и по никакъв метод не е добре ", съобщи Борисов пред публицисти в Ню Йорк.



По-рано през днешния ден зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева съобщи:



" За мен историческа е срещата, която имаха Доналд Тръмп и Ким Чен Ун във връзка с спора на Корейския полуостров. Не знам от по кое време едно нормално здрависване сред президент на Съединени американски щати и български министър-председател, наредил се на редичката с всички останали министър председатели да се здрависват с него, се приема като историческо събитие ".

Тя добави, че чака с неспокойствие речта на Борисов.

" Надявам се, този път да приветства Общото заседание  не от името на Народна република България , а от името на Република България ", иронизира Златева във връзка вчерашно изявление на премиера. Според някои става дума за лапсус, защото в речта е пишело " народа на България ".

По думите му в речта на американския президент прозират няколко неща, които изясняват за какво той е толкоз известен измежду огромна част от американците.

" На първо място е ползата на Съединени американски щати - няма да даваме повече пари за тези, които не ни почитат, няма да участваме там, където не ни почитат, не позволяваме да ни се месят във вътрешните работи - това на първо четене се сещам като акценти в речта на Тръмп ", посочи обаче министър председателят.

И добави:

" Гутериш приказва за конкуренция в нуклеарното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни връзки сред страните. От изявленията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате, че всички са за невмешателство във вътрешните работи, всички са за приемливост ". 

Той даде и образец:

" Виждате полюсите свързани с ОПЕК - по какъв начин се обърна Тръмп по отношение на цената на американците за газта. Президентът Тръмп за себе си и за Съединени американски щати е прав. Той сподели: " Губихме милиони работни места, вие не ни почитате - ОК тогава - понижаваме мизата ", тоест той си е прав за себе си. 70% от парите на НАТО са от Съединените щати ".

По думите му " доста мътни води стартират да текат по мостовете ".

" Това, което виждам и чета сред редовете -  тези, които ще купуват съветски газ в Европа, ще имат проблем . Идва въпрос най-много за цената - кой ще е най-евтиният газ. По тематика военностратегическо партньорство НАТО, връзки със Съединени американски щати, подготовка - няма диалог. Ние предлагаме европейски газов хъб " Балкан ".  Само това може да ни избави - европейският газов хъб , конкуренцията да дефинира цената и по този начин потребителите да могат да платят най-ниската цена.  Глобалната война е за петрола и газа  в момента - това, с което се надцакват огромните, както и конкуренцията с нуклеарното въоръжение ", сподели още Борисов. 

Той разгласи, че с парите, които са събрани допълнително в бюджета,  ще можем да си позволим машини за военните сили .

" Не съм чувал американски президент толкоз остро да приказва за Германия или примерно да хвали Полша. В същото време не бяха упоменати имената на никои други европейски страни. Това, което за нас е изненада - до момента сме привикнали като първа мощ в света, като международен служител на реда Съединени американски щати постоянно са давали повече във всички сфери и в НАТО ", сподели министър председателят и изясни, че 80% от парите, които идват в НАТО, са от Съединени американски щати.

" Благодарих на Столтенберг - близо 30 минути си говорихме с него, че смениха методиката особено поради нас. И се оказа, че ние сме давали много повече пари за защита, в сравнение с формалната статистика - те ни признават военната пенсия, парите, които се дават за военни съдии, за военни прокурори и така нататък Надявам се щом излязат резултатите от комисиите незабавно да влезем и в договаряния за превъоръжаване на военновъздушните сили най-накрая. И да спрем с тези транспортни самолети, хеликоптери и все едно сме бакалия да си разкарваме товари. А да си купим нови изтребители, с цел да можем да пазиме въздушното си пространство. Същото е и за сухопътните машини - уповавам се с огромни компании да произвеждаме и доста от техните съставни елементи у нас ", добави Борисов.

Той разяснява и срещата си с турския президент в Ню Йорк.

" Видяхме се с Ердоган, тъй като той отива в Берлин. Темите с него са няколко - границата се пази по опция по най положителния метод и пример. Стокообменът обсъдихме също ", сподели министър председателят.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР