Днес членове на италианската делегация и един член на унгарската

...
Днес членове на италианската делегация и един член на унгарската
Коментари Харесай

Внесени са поправки в препоръката за присъединяване на Косово към Съвета на Европа

Днес членове на италианската делегация и един член на унгарската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) показаха ремонти по текста на рекомендацията за приемане на Косово в Съвета на Европа, заяви Танюг и Българска телеграфна агенция. Поправките допускат, че образуването на Съюз на сръбските общини в Северно Косово би трябвало да бъде изискване за приемане на страната, а не обвързване след присъединението ѝ.

Днес се чака рекомендацията за присъединение на Косово към Съвета на Европа да бъде прегледана в границите на пролетното съвещание на ПАСЕ.

През май 2022 година Косово подаде молба за участие в Съвета на Европа, а на 27 март тази година Комисията по политически въпроси на ПАСЕ утвърди отчет на докладчика за Косово Дора Бакояни, в който се показва, че Косово е изпълнило изискванията да стане пълновръстен член на Съвета на Европа.

 

„ Формирането на Съюз на сръбските общини е нужна стъпка за нормализация на връзките сред Белград и Прищина, това е интернационално обвързване, поето в границите на разговора под покровителството на Европейски Съюз и на първо място метод да се усъвършенства демократичното присъединяване на косовските сърби и отбраната на правата им. ПАСЕ надлежно чака, че косовското държавно управление ще предприеме обилни стъпки за допустимо най-скорошно образуване на Съюза “, написа в поправката, импортирана от членовете на италианската и унгарската делегация в ПАСЕ.

 

Те упорстват Косово да получи покана за участие в Съвета на Европа чак откакто бъдат изпълнени „ всички точки на Брюкселското и Охридското съглашение, в това число и образуването на Съюз на сръбските общини “.

 

Вчера сръбската делегация в ПАСЕ внесе 10 ремонти в текста на рекомендацията за приемане на Косово в Съвета на Европа, като едната корекция бе отсрочване на решението за участието.

 

Сърбия е член на Съвета на Европа от 2003 година Тя не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област Косово. Белград и Прищина водят разговор за нормализиране на връзките си с посредничеството на Европейски Съюз, като в границите на разговора са признати две съглашения - Брюкселското през 2013 година и Охридското през 2023 година Сред страните, които не признават независимостта на Косово са Китай, Индия и пет страни от евросъюза - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР