Днес честваните светци са един от редките случаи на изрядно

...
Днес честваните светци са един от редките случаи на изрядно
Коментари Харесай

Днес честваните светци са един от редките случаи на изрядно семейно благочестие и единодушие в християнския монашески подвиг

Днес празнуваните светци са един от редките случаи на изрядно фамилно благочестие и единогласие в християнския отшелнически героизъм.

Ксенофонт дружно със брачната половинка си Мария и двамата им синове - Аркадий и Йоан, живял в Цариград през VI век.

Той имал висок пост във властта - бил патриций. Отличавал се с дълбока религия в Бога и с огромна нравственост. Имали две деца, Аркадий и Йоан. Когато те приключили главното си обучение, Ксенофонт решил да ги изпрати в Бейрут, с цел да учат правната просвета в фамозната юридическа школа, която в тези времена изработила огромна част от Юстиниановия кодекс, станал след това основа на актуалното право. Бащата желал те са станат учени - държавни чиновници. Но по пътя корабът, с който пътували момчетата, претърпял поражение. Като по знамение, двамата се избавили и след доста инциденти стигнали в Йерусалим. Отказали се да учат право и дружно решили да посветят живота си на Бога. Станали монаси в една обител в близката пустиня и не преставали да благодарят на Бога за чудното си избавление.

Техните родители Ксенофонт и Мария научили за корабокрушението, само че с вяра на Божията благосклонност почнали да ги търсят.

Най-после ги разкрили в палестинската обител и се утешили. Тогава Ксенофонт и Мария дружно решили да не се връщат в царстващия град, а да се замонашат и те, и да прекарат остатъка от живота си в работа на Бога, и на ближните. Затова раздали цялото си имущество на небогати хора и на църковните благотворителни домове, а сами се отдръпнали в разнообразни манастири и заживели като подвижници. Цялото семейство толкоз доста се отдало на добродетелта и милосърдието, че Бог ги дарил със силата да правят чудеса. След десетилетия на отшелнически героизъм и четиримата били причислени от Църквата към светците поради дивните подвизи на техния монашески живот.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР