Днес честваме деня на народните будители! 1-ви ноември е ден,

...
Днес честваме деня на народните будители! 1-ви ноември е ден,
Коментари Харесай

На празничния 1-ви ноември: Бъдещи будители за учителската професия 

Днес честваме деня на националните будители! 1-ви ноември е ден, в който почитаме персони, останали в историята на страната ни и съзнанието на народа ни като видни и скъпи културни дейци. 

На този ярък празник не просто се обръщаме с горделивост към предишното, а стопираме взор и в сегашното, с цел да благодарим на съвременните ни будители. 

Празникът на националните будители е важен ден за всички, посветили живота си на образованието и идеята да преподават, ограмотяват и наставляват новото потомство. 

Ето какво имат да кажат на този ден за учителската специалност бъдещите будители, ученици на Софийски университет " Св. Климент Охридски ", изучаващи специалност " Българска лингвистика ".

" Учителите са основната връзка сред знанието и учениците. Те освен дават информация, само че и образуват характери, въодушевяват, предизвикват творчеството и развиват умения. Те са втори родители и са не по-малко значими от родните.Техният принос е от решаващо значение за образуването на бъдещите водачи, учени, хора на изкуството и като цяло жители.

Денят на будителите ни припомня за това, че образованието е коренът на развиването на нацията. Учителите се сблъскват със обилни провокации, само че техният труд и посвещение се отразяват на бъдещето на децата и обществото като цяло. Затова на този ден ние би трябвало да изразим благодарността си към учителите, които обогатяват нашия живот със познание и мъдрост.

Тяхната роля не може да бъде надценена и този ден е чудесна опция да ги почетем и да си напомним значимостта на образованието във всяко общество. Защото образованието е човешко право, което в недалечното минало е било единствено една фантазия и съвсем недостижима цел, а през днешния ден то е налично и това би трябвало да ни кара да се отнасяме отговорно към богатството да бъдем просветени! Весел празник на всички будители-вдъхновители! ", показа размишленията си бъдещата филоложка Елица Парапунова. 

" На учителите се пада една от най-важните функции в развиването на децата. Негова работа е да сътвори обич на първо място към знанието. Ние имаме за цел да събудим тяхната ученолюбивост и да ги научим да откриват отговорите на всички свои въпроси, тъй като любознателното дете се трансформира в безсънен човек ", сподели за специалността си младата учителка по български и британски език Ралица Василева. 

" Да си преподавател значи да бъдеш образец за своите възпитаници и да ги насърчаваш да бъдат виновни, изобретателни и любознателни. Трябва да имаш ясна визия за ролята си в обществото и за това по какъв начин можеш да допринасяш за неговото развиване всеки ден. Да си преподавател значи да бъдеш ентусиазъм за другите и да ги подкрепяш във всяко тяхно начинание.

Българското учебно заведение би трябвало да бъде мястото, където учениците да могат да получат качествено обучение, което да им помогне да реализират фантазиите си. Ценете учителите си, тъй като те са дали частичка от себе си, с цел да можете вие да постигнете фантазиите си. Вслушвайте се в своите учители, тъй като с всяка своя дума те откриват за вас нови хоризонти.

Да бъдеш преподавател е чест, само че и отговорност. Това е метод на живот, който изисква непрекъснато самоусъвършенстване и ангажираност. Да бъдеш преподавател е да бъдеш човек за хората ", споделя бъдещият преподавател по български език и литература Георги Владимиров.

" Една от най-желаните специалности в последно време е учителската специалност. Освен нарастването на заплатите в последните години, поколението ни е стимулирано и от това, че осъзнава какъв брой е удовлетворяващо да даряваш познания. В допълнение, 56 дни отпуск са си една много постоянна отмора ", разкрива ни за мотивацията на младите възпитаничката на Алма Матер, Антонина Нго.

Илиана ПЕНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР