Днес биологични организми (водорасли, гъби, дрожди, семена на растения) пътуват

...
Днес биологични организми (водорасли, гъби, дрожди, семена на растения) пътуват
Коментари Харесай

Да си спомним за Зонд 5: първата мисия с живи организми, обиколила Луната

Днес биологични организми (водорасли, гъби, дрожди, семена на растения) пътуват към Луната с помощта на американската задача “Артемис ”. Но знаете ли, че в предишното руските кораби “Союз ” също са летели до Луната? Това се е случило в границите на програмата “Зонд ”, като “Зонд 5 ” е първата биологична задача, която сполучливо облита естествения ни сателит в интервала сред 15-ти и 21-ви септември 1958 година, преди да се завърне на Земята. А на борда ѝ има разнороден набор от организми – включително две костенурки.

За изстрелването на “Зонд 5 ” е употребена ракетата-носител “Протон-К ” с горна степен “Блок-Д ”. Това е четвъртият опит за окололунен полет и Съюз на съветските социалистически републики най-накрая жънат триумф. Преди това, на 2 март 1968 година, е изстреляна задачата “Зонд 4 ”. Важна детайлност е, че това е първият руски галактически уред с компютър – 34-килограмовия “Аргон 11 ”. За страдание задачата се проваля при кацането. След това, на 23-ти април, е изстреляна задачата “Зонд 1968А ”, само че тя не съумява да доближи орбита поради отвод на втората степен на ракетата (този път обаче избавителните системи сработват и корабът каца безпроблемно). През месец юли, по време на подготовката за полета на “Зонд 1968Б ”, степента “Блок-Д ” експлодира, убивайки трима души.

Но при първичните стадии от изстрелването на “Зонд 5 ” няма проблем и ракетата вкарва задачата в първична околоземна орбита. Около 56 минути по-късно “Блок-Д ” се възпламенява, с цел да вкара галактическия транспортен съд на вярната траектория към Луната.

По-късно, по време на пътешествието, настъпват отводи на някои от системите. Първо се поврежда един от звездните сензори. Това не пречи на 18-ти септември “Зонд 5 ” да облети Луната на разстояние 1 950 километра от повърхността ѝ. След това, на противоположния път към Земята, още един от звездните сензори се поврежда. Корабът също по този начин изключва навигационните си системи. Поради това кацането на територията на Казахстан, какъвто е първичният проект, е невероятно. Слава Богу екипът съумява да стабилизира “Зонд 5 ” и тя съумява да извърши меко приводняване в Индийския океан.

Ненадеждността на руските ракети и галактически кораби е главната причина Съюз на съветските социалистически републики да загуби на по-късен стадий галактическата конкуренция и през декември същата година “Аполо 8 ” с трима астронавти ще обиколи Луната. Въпреки всичко “Зонд 5 ” заема значима част от галактическата история – за пръв път земни организми прекосяват радиационните пояси, прелитат край Луната и се прибират сполучливо!

На борда на “Зонд 5 ” летят семена, яйца от винени мухи, микроводораслови култури (Chlorella sp.), а също по този начин две костенурки (Testudo horsfieldi). Любопитен факт е, че костенурките са качени на борда на кораба 12 дни преди старта, което значи, че от този момент не се хранят. Други две костенурки остават на Земята като контрола и те също са лишени от храна.

След завръщането на “Зонд 5 ”, костенурките са превозени назад към Москва на 7 октомври 1968 година. Дисекцията, извършена на 11 октомври, и последващите разбори демонстрират, че “структурните промени в костенурките са подбудени от недояждане, а не от окололунния полет или последващия транспорт от Индийския океан до Москва ”.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР