dnes.bgВъзрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена

...
dnes.bgВъзрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена
Коментари Харесай

Дъщеря държи майка си заключена на -20 градуса

dnes.bg

Възрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена от околните си да живее в плътски условия. Стояла е под ключ, хранена е веднъж дневно единствено с вода и самун, до момента в който околните ѝ са се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията дамата беше изведена от вкъщи си. С измръзвания на пръстите на двата крайници потърпевшата беше настанена за лекуване в Хирургичното поделение на Великотърновската болница.



Снимка: dnesbg

85-годишната Марийка Станчева е един от многото случаи на възрастни хора, подложени на тормоз от децата си. За случая управляващите в Общинския център в Златарица и в село Росно научават в края на годината, когато дъщерята принудител умряла и трябвало да бъде публикуван смъртният акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата:

" Аз би трябвало да отида да видя в какво положение е бабата. Но тъй като в тяхната къща не се влиза свободно, бабата под ключ – и помолих за подпомагане. Изпрати ми служителите на реда, отидохме дружно. Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия самун и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, студено, печка незапалена. 11 часа тя не беше още закусвала. Самата тя ми споделя, че ѝ дават храна веднъж дневно, а бабата стартира да ми се моли да я вземем и да ѝ намерим дом. Не желае да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря ѝ я била ".

В случая над старата жена е издевателствала щерка ѝ. Принудила я да продаде всичките си парцели – жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ персоналната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията. Марийка Станчева била принудена да живее в безчовечен условия с щерка си и внука.

Марийка Станчева била изведена с полиция от вкъщи на роднините си и настанена в Старческия дом в Златарица. През деня се нахранила, а през цялата нощ плакала.

Никой в село Росно не подал сигнал какво се случва зад стените на къщата, тъй като никой не бил допускан от стопанката на дома да влиза, споделя кметският наместник.

Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият родственик на унизената жена, предава БНР. Той е некадърен да се грижи за нея, разяснява кметицата Пенка Конакчиева:

" Криминално проявен. Не може да поставя грижи. Той е незает. Никога не се е задържал на едно и също място на работа и преценихме, че той не може повече да се грижи, тъй като тя не заслужава такова отношение. В никакъв случай тя не може да остане там ".

Вчера по обед през Спешна помощ Марийка Станчева беше призната за лекуване във Втора хирургия в Областната болница " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново. Със сигурност дамата е била боса в студа няколко дни, разяснява лекуващият доктор доктор Иван Толеков:

" Измръзване първа, втора степен. Няма да се наложи ампутация на пръсти. Продължително лекуване в хирургия, до момента в който се стабилизира положението ѝ ".

За случая на унизената стара жена бяха сигнализирани обществените служби, които започнаха инспекции. Експресно беше издадена нова персонална карта на дамата. Мечтата на Марийка Станчева за старешки дом е мъчно осъществима, тъй като места няма. Старческият дом в Златарица е цялостен.

След намесата на кмета Пенчо Чанев и предписание от Агенцията за обществено подкрепяне в София незабавно беше издадена заповед за предпочитано настаняване на старата жена след привършване на болничното ѝ лекуване.

Марийка Станчева се явява обаче надлимитна, което значи, че страната няма да даде пари на Старческия дом в Златарица за нейната прехрана. Самият дом се нуждае от поправки и поддръжка и търси донори.

85-годишната Марийка Станчева откри избавление, само че тя е една от дребното щастливки и една от многото възрастни хора, подложени на тормоз от околните си. /dnes.bg
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР