Днес беше важен ден за космонавтиката, след като руска ракета

...
Днес беше важен ден за космонавтиката, след като руска ракета
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руска ракета Рокот изведе в орбита мощния европейски спътник Сентинел-3Б

Днес беше значим ден за космонавтиката, откакто съветска ракета “Рокот ” излетя сполучливо от космодрума “Плесецк ” в северна Русия и изведе в орбита мощния сателит “Сентинел-3Б ”. Стартът бе сбъднат в 20:57 ч. българско време.

Ракетата “Рокот ” съставлява модифицирана балистична ракета “SS-19 ”, особено преобразувана за галактически потребности и оборудвана с ускорителен блок “Бриз-КМ ”. Дейностите на ракетата се управляват от компания Eurockot, която е взаимно дело сред европейския консорциум EADS Austrium (държащ 51%) и съветския галактически център “Хруничев ” (държащ 49%).

Близо 92 минути след началото на полета 1150-килограмовият сателит “Сентинел-3Б ” се отдели сполучливо от ускорителния блок “Бриз-М ” и се свърза с базата в Кируна, Швеция. Данните бяха трансферирани към европейския надзорен център в Дармщат, Германия, коeто разреши на ръководещия екип да поеме надзор над спътника. 

През идните няколко дни ще бъдат тествани системите на “Сентинел-3Б ”. Основната задача се чака да стартира до пет месеца.

Спътниците “Сентинел ” са част от мрежата на Европейския съюз “Коперник ”, която има за цел да организира мониторинг на земната повърхнина, океани и атмосфера. Това е най-голямата галактическа стратегия за наблюдаване на Земята в международен мащаб. След днешното изстрелване в космоса има към този момент седем спътника и с това първата формация спътници на “Коперник ” е към този момент приключена.

“Когато проектирахме такава сателитна формация преди 20 години, не всеки беше уверен, че Европа може да го реализира ”, показа Джоузеф Ашбахер, шеф на Земната наблюдателна стратегия към Европейската галактическа организация (ЕКА). “Радостен съм да видя, че това е станало действителност и че имаме една огромна история за европейски триумф ”.

Данните от стратегия “Коперник ” са изцяло безвъзмездни и се употребяват в целия свят без ограничавания. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР