Днес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908

...
Днес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908
Коментари Харесай

България чества Деня на независимостта

Днес България празнува Деня на независимостта. На 22 септември 1908 година, в остарялата столица Велико Търново, княз Фердинанд афишира независимостта на страната. В манифеста той написа:

" Винаги миролюбив, моят народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не би трябвало да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде, съгласно както той желае ".



По традиция тържествата започнаха във Велико Търново от рано сутринта в църквата " Свети 40 мъченици ", където преди 114 години е прочетен манифеста, с който княз Фердинанд афишира страната за свободно и без значение царство. По-късно този манифест беше прочетен още веднъж от Великотърновския митрополит Григорий. Той освети и бойните флагове на Националния боен университет, както и на всички държавни институции.

Празничното шествие стигна до историческия рид Царевец, където монифестът от 1908 година беше наново прочетен. След това с боен обред беше издигнато националното знаме. Бяхо поднесени и венци и цветя в символ на благодарност пред пирамидата на независимостта. Отново след 2 години поради коронавирус пандемията доста хора се включиха в честванията.



фотоси: БГНЕС

В формалните празнувания се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си от хълма Царевец тя съобщи, че независимостта принадлежи единствено на мощна страна, на страна със мощни институции и на хората, които ръководят тези институции.

Илияна Йотова разяснява и настоящата тематика с частичната готовност в Русия като съобщи, че президентската институция следи деликатно обстановката там, а президентът Румен Радев би трябвало да реши дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

" Очевидно е, че глобите са средство, само че то не е задоволително. Според мен час по-скоро би трябвало да се съберат всички вероятни формати на тематика " Сигурност ", както в границите на Европейски Съюз, както и на Съвета на Европа - това е по-голямата институция, без значение, че Русия излезе от този формат, по този начин и на международно равнище. Путин би трябвало да бъде спрян, заплахата е към целия континент. България може да има доста водеща роля в този развой като страна от Източна Европа, като страна, която има и своята история, спецификите на тази история, може да бъде медиатор в тези договаряния. Може да предложи смели решения на европейско равнище, с цел да се избегне ескалацията на напрежението, към което явно отиваме ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествата във Велико Търново не престават през целия ден, като кулминационната точка ще е тържествената заря-проверка в 19:30 часа, когато се чака и служебният министър председател Гълъб Донев да одобри почетния строй на НВУ.

Вижте повече в директното включване на Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР