Днес, 7 юли, всички световни правителства, поне официално, ще се

...
Днес, 7 юли, всички световни правителства, поне официално, ще се
Коментари Харесай

САЩ унищожават последния официален запас на химически оръжия в света

Днес, 7 юли, всички международни държавни управления, най-малко публично, ще се загърбят вечно търговията с химически оръжия. Американската войска оповестява пред New York Times, че на тази дата би трябвало да завърши с унищожаването на последните оповестени ресурси от химическо оръжие в света.    Съединени американски щати и множеството други страни се съгласиха да унищожават изцяло арсеналите си в границите на 10 години след влизането в действие на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия през 1997 година, само че заради големия размер на американските ресурси (много от бойните глави са на няколко десетилетия) и сложността на процеса на безвредно заличаване страната закъснява.    Сегашният способ разчита на роботи, които пробиват, източват и измиват натоварените с химикали артилерийски снаряди и ракети, които по-късно се изпичат, с цел да станат безвредни. Изцеденият газ се разрежда в гореща вода и се обезврежда с бактерии (за иприта) или със сода каустик (за нервнопаралитичните вещества). Останалата течност се изгаря. Екипите употребяват рентгенови лъчи, с цел да ревизират за течове преди началото на унищожаването, и следят отдалечено роботите, с цел да сведат до най-малко контакта с рисковия материал.    

Първоначално американската войска желае да унищожи оръжията, като ги потопи на кораби, както безшумно е правила и преди, само че се сблъсква с публичен отпор поради евентуалното влияние върху околната среда.  
Предложенията за изгаряне на химическите сътрудници през 80-те години на предишния век също срещат възражения, макар че в последна сметка военните унищожават огромна част от запасите си точно по този метод.    Съединени американски щати употребяват химически оръжия за финален път през Първата международна война, само че не престават да ги създават в продължение на десетилетия като възпиращ фактор. Вниманието към програмата се ускорява за първи път през 1968 година, когато странни смъртни случаи на овце довеждат до разкрития, че армията съхранява химически оръжия в Съединени американски щати и даже ги тества навън.   

Тази мярка обаче ще унищожи единствено доказаните ресурси. Русия е упреквана, че скрито създава нервнопаралитичен газ, макар че упорства, че е унищожила последните си химически оръжия през 2017 година Проправителствените сирийски военни сили и екстремистите от ИДИЛ използваха тези оръжия през по-голямата част от 2010 година, тъй че сходни меморандуми няма да спрат някои страни и терорични групи да употребяват отрови. 
Въпреки това, унищожаването на последния формален масив е крайъгълен камък в битката с химическите оръжия. В допълнение към унищожаването на цяла категория оръжия за всеобщо заличаване, то съставлява още една стъпка към понижаване на смъртоносните последствия от една война.     Безпилотните самолети понижават излагането на риск на своите оператори, а специалисти като откривателя на изкуствения разсъдък Джефри Хинтън плануват епоха, в която роботите ще се бият между тях, а не хора. Разбира се, най-хубавият вид е човечеството да постави завършек на войните, само че защото това е малко евентуално да се случи, сходни старания са значими. Поне понижават жертвите.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР