Днес, 31 януари е последният срок, в който самоосигуряващите се

...
Днес, 31 януари е последният срок, в който самоосигуряващите се
Коментари Харесай

Последна възможност самоосигуряващите се да променят вида на осигуряването

Днес, 31 януари е последният период, в който самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си, напомнят от Националната организация за приходите. Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”, прецизираха за Moreto.net от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”, могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % единствено във фонд „ Пенсии “ на ДОО (за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и смърт). В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст, за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) и други, изплащани от държавното публично обезпечаване, припомнят от Национална агенция за приходите.

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по пример, одобрен от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава в офис на Национална агенция за приходите или посредством е-услугите на приходната организация с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/.

При спиране и обновяване на съответната трудова активност, както и при започване на друга трудова активност от самоосигуряващото се лице през календарната година, не може да се трансформира към този момент определеният и заявеният тип обезпечаване.

Повече информация и съвещания за попълването на данъчни и осигурителни заявления можете да получите на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801 /на цена, според цената на телефонния оператор/.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР