Днес, 3 ноември, е Архангелова задушница. Архангелска или Рангелова (мъжка)

...
Днес, 3 ноември, е Архангелова задушница. Архангелска или Рангелова (мъжка)
Коментари Харесай

Архангелова задушница е, почитаме покойниците

Днес, 3 ноември, е Архангелова задушница. Архангелска или Рангелова (мъжка) е една от най-големите задушници. Тя постоянно е в съботата преди празника на лидера на небесното войнство Св. Архангел Михаил.
В този ден се отдава респект към паметта на умрелите, безконечна благодарност на офицерите и бойците, починали за България и на всички паднали в редовете на Българската войска. Във всеки православен храм се прави особено свещенодействие - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.
Спасителят учи, че умрелите не умират в същинския смисъл на думата, а минават при гибелта си от земния във безконечния живот. Затова живите отдават респект и самопризнание на покойниците като вършат помен - възпоменание, тъй че те не са забравени. Това е и връзката сред земната и небесната Църква.
На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се вършат и така наречен раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и други Починалите в Христа не изпитват ревнивост между тях, по тази причина с изключение на на околните, се подава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на защитата и Съюзът на военноинвалидите и потърпевшите от войните възвръщат ритуала.
Панихида за Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена от 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На панихидата ще участва президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР