Днес, 29 октомври 2023 г., гласуваме на редовни местни избори,

...
Днес, 29 октомври 2023 г., гласуваме на редовни местни избори,
Коментари Харесай

6 милиона с право на глас на изборите днес

Днес, 29 октомври 2023 година, гласуваме на постоянни локални избори, които ще дефинират бъдещето на властта по места за идващите четири години.

След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина.

Бюлетините, в които те ще би трябвало да подадат гласа си в неделя, са повече от тези на парламентарните избори:
за общински съветници,за кмет на община,за кмет на региони за кмет на кметство.
Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите. Избирател с непрекъснат и сегашен адрес в разнообразни обитаеми места може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес. Услугата е налична и посредством електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.

Изборният ден стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. и може да бъде продължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували гласоподаватели. 

Предизборната пропаганда в деня на вота е неразрешена.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите организации се не разрешава да оповестяват допитвания до публичното мнение във връзка изборите под каквато и да е форма,

24 часа преди изборния ден до оповестяване края на изборния ден на територията на страната съгласно ИК.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и популяризират от претендентите, партиите, обединенията и инициативните комитети единствено по време на предизборната акция. Всеки пропаганден материал наложително се отбелязва от чие име се издава и би трябвало да съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение.

До края на изборния ден е неразрешено унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред, написа още в ИК.

Ако пропаганден материал бъде подложен отвън рамките на предизборната акция, този, който го е сложил, предстои на наказания. Според ИК на разположение, което наруши възбраната, се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 1000 до 3000 лева Когато нарушаването е осъществено наново, санкцията или имуществената глоба е в размер от 3000 до 10 000 лева

При нарушаване на правилото за унищожаване на пропагандни материали по открития ред от ИК, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 1000 до 5000 лева

По закон локалните избори се организират в два тура, само че вторият е единствено за кметските листи и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма.

Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври.

Как се гласоподава за кмет?

Бюлетини за кмет на община, кмет на регион и кмет на кметство са разнообразни и в тях има разнообразни претенденти, защото това са разнообразни длъжности.

Избори за районни кметове има единствено в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне.

Изборите за кмет на кметство има в обитаемоте места, които към датата на обявяване на указа за насрочване на изборите са с население над 100 души с непрекъснат адрес. Това значи, че не във всички села ще се гласоподава за кмет - там, където са регистрирани по-малко от 100 гласоподаватели, определеният кмет на общината, към която е селото, ще назначи кметски наместници.

Какво ви би трябвало, с цел да гласувате?

Нужна е годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за издаване на персонална карта от съответния гласоподавател. Службите на Министерство на вътрешните работи за издаване на документи за идентичност работят изключително по време на избори, тъй че с втория документ можете да се сдобиете и в почивните дни, в случай че срокът на годност на персоналната ви карта е изминал.

Как се гласоподава с хартиена бюлетина?

На тези избори гласоподавателите могат да гласоподават единствено с отпечатани хартиени бюлетини. Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от слагане на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласоподаване.

С писалка, пишеща наложително със наследник цвят, отбелязвате със знак " Х " или " V " желан претендент и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има обособена хартиена бюлетина.

Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определения претендент, партия и/или коалиция.

За общински съветници може да се гласоподава преференциално.

След като извършите това, сгънете бюлетината по този начин, че вотът ви да е прикрит, а специфичното място за втори щемпел върху бюлетината да остане от горната страна. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият щемпел би трябвало да бъде подложен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният откъслек от бюлетината, който се пуска в обособена непрозрачна кутия.

Ако даже едно от изискванията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде разгласен за недействителен!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР