Днес, 24.04.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в

...
Днес, 24.04.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в
Коментари Харесай

Кандидат за младши съдия се изправя пред Темида заради представяне на неистински препоръки

Днес, 24.04.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Емил И. за това, че умишлено се е употребил от неистинен частни документи – рекомендация, на която е притурен тип, че е подписана от юрист Ж.И. и рекомендация, на която е притурен тип, че е подписана от основен юрист Л.П., като е показал документите към заявление за присъединяване в конкурс за младши съдии, с цел да потвърди пред Комисията по атестирането и състезанията към съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, че има право да взе участие в разгласен конкурс за младши съдии, като от Емил И. за самото сформиране на документите не може да се търси наказателна отговорност – закононарушение по чл.316, вр.чл.309, ал.1 от Наказателен кодекс.

Към 2019г. обвиненият Емил И. решил да взе участие в разгласен конкурс за заемане на длъжността „ младши съдия”. За задачата, към заявление за присъединяване в състезанието, Емил И. следвало да приложи набор от документи, сред които и минимум две рекомендации от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи или други адвокати, при които е извършен стажът за придобиване на юридическа дееспособност.

Обвиниха шестима от бандата за подправени документи, разрушена при спецакция в Пловдив

В тази връзка, Емил И. решил да се обърне към свои познати Л.П. и Ж.И. По молба на обвинения, Л.П. – основен юрист, написал рекомендация на Емил И. за присъединяване в конкурс за младши съдии, подписал същата и му я дал.

Отправяйки същата молба и към юрист Ж.И., последният изрично отказал да даде рекомендация на обвинения. Независимо от безапелационния отвод от страна на Ж.И. да сформира поискания от Емил И. документ, както и съществуването на формиран подобен от Л.П., по непостоянен метод обвиненият се сдобил с неистинен документи – два броя рекомендации, на които бил притурен тип, че са формирани от Л.П. и Ж.И.

Така формираните неистинен частни документи били показани от обвинения на 13.02.2019г. в постройката на Висш правосъден съвет и приложени от обвинения към подаденото от него заявление за присъединяване в конкурс за заемане на длъжността „ младши съдия”.

Предстои наказателното произвеждане против Емил И. да продължи в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР