Днес, 22-и септември, отбелязваме Деня на независимостта. За повечето хора

...
Днес, 22-и септември, отбелязваме Деня на независимостта. За повечето хора
Коментари Харесай

Ето колко трябва да ви платят, ако работите на официален празник

Днес, 22-и септември, означаваме Деня на независимостта. За множеството хора в страната денят е почивен, защото е формален празник. Но по какъв начин ще бъдат възнаградени тези, на които се постанова да работят? 
В България изключителният труд е регламентиран в Кодекса на труда. При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни постоянно е ексклузивен труд. 
Според член 264. от Кодекса на труда за работа през дните на формалните празници, без значение дали съставлява ексклузивен труд или не, на служащия или служителя се заплаща съгласно уговореното, само че не по-малко от удвоения размер на трудовото му заплащане.
Трудът, който се поставя в празнични дни във всички случаи, се заплаща с нарастване, което е най-малко в двоен размер. Ако този труд се явява и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване, заради което възнаграждението в този случай доближава най-малко четворен размер. 
Съгласно измененията в Кодекса на труда, когато формалните празници, като се изключи Великденските празници, съответстват със събота и/‌или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.
За полагането на ексклузивен труд, дежурство и за времето, в което служителят е разполагаем на работодателя, се издава заповед от работодателя. Тя се оповестява на служащите и чиновниците минимум 24 часа авансово, написа bTV. 
През 2023 година има 248 работни дни. Неработните дни са 117, от които почивните дни са 103 дни, 14 са празничните дни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР