Днес, 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът

...
Днес, 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

Днес, 21 февруари, означаваме Международния ден на майчиния език . Празникът е отдаден на опазването на езиковото и културно разнообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 година като всяка поредна година честването има друг акцент. Понастоящем в света съществуват към 7000 езика, като съвсем 96% от тях се употребяват от дребна група хора /около 4% от популацията на планетата/.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика , които съществуват в света, е измежду главните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото разнообразие за един от най-мощните принадлежности за запазване на материалното и нематериално завещание на човечеството. Тя интензивно поддържа страните, които пълноценно употребяват всички способи на разговор и предаване на познания, предизвикват езиковото разнообразие, резервират образованието на майчин език, където това е допустимо и по този метод утвърждават културното разнообразие като социална полезност.

Според ЮНЕСКО всяка самодейност за поощряване и разпространяване на майчин език e освен част от езиковото разнообразие, само че и помагало за повишение на осведомеността по отношение на езиковитe и културни обичаи по света и въодушевява взаимност, основанa на схващане, приемливост и разговор.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР