Днес, 16.06.2022 г., ръководители на шест съдебни институции обсъдиха с

...
Днес, 16.06.2022 г., ръководители на шест съдебни институции обсъдиха с
Коментари Харесай

Ръководители на съдебни институции поисаха на среща в МП промени в промените на съдебния закон

Днес, 16.06.2022 година, ръководители на шест правосъдни институции разискаха с управлението на Министерство на правораздаването множеството пропуски в последните промени в Закона за правосъдната власт, с които се закрива профилираното правораздаване, оповестиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Срещата се организира по самодейност правосъдното ведомство. В нея участваха ръководителите на Апелативна профилирана прокуратура Ивайло Ангелов, на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, на Апелативния профилиран углавен съд Георги Ушев, на Специализирания углавен съд Мариета Райкова, на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, на Апелативна прокуратура – София Радослав Димов, както и представители на Висшия правосъден съвет. Домакини бяха министърът на правораздаването Надежда Йорданова и заместник-министрите в екипа й.

Ръководителите на правосъдните институции единомислещо и изрично обявиха позицията си, че без „ преправка на преработката на закона “ закриването ще докара до безпорядък в правораздаването и „ погиване “ на стотици досъдебни производства и правосъдни каузи с произнесени присъди.

Според магистратите с по този начин признатите разпореждания в правосъдния закон работата по досъдебните и правосъдни производства ще бъде блокирана. Няма изясненост и ред, по който делата, в това число и Европейски заповеди за следствие и молбите за правна помощ, да бъдат изпращани по подготвеност на други правосъдни органи. Няма да е допустимо осъществяването на всички планувани в Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) дейности. 

„ В Министерството на правораздаването започнаха да схващат, че след закриването на профилираното правораздаване на 27 юли на процедура ще бъде блокирано предаването на делата по подготвеност на други правосъдни институции “, съобщи след срещата прокурор Ивайло Ангелов. До 26 юли всички магистрати и чиновници ще бъдат преназначени в други органи на правосъдната власт, а законът задължава предаването на делата след тази дата – когато липсва законен орган, когато няма настоящи профилирани магистрати и правосъдни чиновници, разясни той.

Повечето каузи в Специализираната прокуратура са за закононарушения на проведени незаконни групи, работили на територията на няколко правосъдни региона, разяснява прокурор Валентина Маджарова. По думите й, няма разумен магистрат, който да може да дефинира коя тъкмо окръжна прокуратура или съд са способени и би трябвало да продължат работата по делата. Ще зародят разногласия за подготвеност, които Върховен касационен съд ще би трябвало да взема решение „ по някакъв метод “. Дотогава ще са минали периоди, с което ще се нарушат правата на обвинени, подсъдими и най-много - на потърпевши лица.

Според прокурор Маджарова в заплаха са и забележителен брой правосъдни актове с произнесени присъди. Разпоредбите на закона не плануват кой е способният съд, който дефинира т.нар.общо наказване. „ Дали това няма да докара до реабилитиране на наказани лица “, запита тя. Ние, магистратите, не разполагаме със законодателна самодейност, можем единствено да изпълняваме закона. Можем единствено да предупредим, че съществува заплаха за по-нататъшното развиване на всички неприключили следствени и правосъдни каузи.

Според правосъдните ръководители единственият вид да се избегне до безпорядък в българското правораздаването, е да се обсъдят рационално, предложат и гласоподават ремонти в закона. Посочен бе и съответен вид - откакто компетенциите на профилираните органи бъдат прекъснати (на 27.06.2022 г.), да се дефинира период за решение на неяснотите и разногласията за подготвеност и подсъдност, и едвам след този буферен интервал да се пристъпи към преназначаване на магистратите и чиновниците.

В 7-дневния период не е допустимо физически делата да се изпратят (дори да е ясно на кои прокуратури и съдилища), защото става дума за стотици със стотици томове, по тях продължава да се работи, всеки лист се номерира, материалните доказателства са в пространства с хиляди квадратни метри и ще се извозват с камиони. По този метод преди време безпроблемно бяха закрити две военни окръжни прокуратури.

След срещата стана ясно, че зам.-министър Емил Дечев е поел уговорката да изследва всички сложени въпроси, в това число и повдигнатите от прокурорската гилдия пред Народното събрание, както и от основния прокурор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР