Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки

...
Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки
Коментари Харесай

Не искам да умра: руснаци масово бягат в чужбина

Дмитрий отлита за Армения единствено с една дребна чанта, оставяйки брачната половинка и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, с цел да избегнат работа във войната против Украйна.

" Не желая да отивам на война ", споделя той пред Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС. " Не желая да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война. " Решението на съветския президент Владимир Путин тази седмица да активизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

" Ситуацията в Русия би предиздвикала всеки да желае да напусне ", споделя различен новопристигнал, 44-годишният Сергей, който идва със сина си младеж. Изглеждайки загубен и отпаднал на арменското летище, той удостовери, че са избягали " поради мобилизацията ", само че отхвърли да каже цялостното си име.

" Решихме да не чакаме да ни повикат ", сподели 17-годишният му наследник Николай. " Не се паникьосвам, само че чувствам неустановеност ", прибавя той. Това е възприятие, което споделят и други руснаци, идващи със същия полет в Ереван. " Не е вярно да се води война в 21-ви век - меко казано ", споделя 39-годишният Алексей пред Агенция Франс Прес. Той не е сигурен дали в миналото ще може да се върне в Русия. " Всичко зависи от обстановката ", прибавя той.

" Фалшива информация "

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да приказват. Ереван се трансформира в съществена дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава минимум 40 000 руснаци са пристигнали в дребната кавказка страна, в миналото част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в прилежаща Грузия, сочи националната статистика от юни. В четвъртък Кремъл отхвърли като " подправени " известията, че руснаците, които имат право на готовност, бързат да избягат. " Появиха се доста подправени информации по този въпрос ", съобщи представителят Дмитрий Песков. Но полетите от Русия са съвсем изцяло резервирани за идната седмица до градове в околните някогашни руски страни - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин провокира освен бягство - имаше и митинги. Според една от групите, които следят митингите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации против мобилизацията в цяла Русия. В обществените мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер съобщи през днешния ден, че съветските дезертьори могат да " получат интернационална протекция " в нейната страна.

" Почти никой не поддържа войната "

Финландските гранични управляващи обявиха, че са забелязали нарастване на трафика от Русия след изказването на Путин. Но подчертаха, че потокът към момента е на относително ниско равнище. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия през днешния ден следобяд можеше да се види опашка от коли с дължина към 150 метра. " Сутринта и през нощта беше натоварено, само че в този момент стартира да се успокоява ", сподели пред Агенция Франс Прес Елиас Лайне, граничен чиновник там.

23-годишен началник на план от Москва съобщи пред Агенция Франс Прес, че мобилизацията е ускорила проектите му да напусне Русия до октомври. " Някои хора излязоха на митинги, тъй като нямат какво да губят. Други преглеждат законите и приказват с юристи, с цел да схванат дали могат да бъдат призовани ", сподели той.

А назад в Ереван различен руснак, който е съумял да се измъкне, съобщи, че е " шокиран " от оповестената от Путин готовност. " Почти никой не поддържа войната ", споделя той. " Всичко това е толкоз мъчително. Искам всичко да завърши скоро. " Той отхвърли да назове името и семейството си, базирайки се на съображения за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР