Кметът на Хирошима нарича ядреното възпиране „глупост“, докато градът отбелязва 78-ата годишнина от атомната бомбардировка

...
Длъжностни лица в Хирошима критикуват нарастващата подкрепа за ядрени оръжия
Коментари Харесай

Длъжностни лица в Хирошима критикуват нарастващата подкрепа за ядрени оръжия като средство за възпиране на безпокойството от войната на Русия срещу Украйна и напрежението в Кореите

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 6 август 2023 г., 12:29 ч. Украйна и напрежението в Кореите, коментирайки неделя, когато градът си спомни атомната бомбардировка от преди 78 години.

Тържеството дойде два месеца след като Хирошима беше домакин на среща на върха на Групата от 7 големи индустриални нации, на която лидерите на Г-7 посетиха парка на мира в града и музей, посветен на загиналите при първата атомна атака в света .

Лидерите издадоха съвместно изявление, призоваващо за продължаване на неизползването на ядрени оръжия, но също така оправдаха наличието на такива оръжия, за да „служат за отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват война и принуда."

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи отхвърли тази позиция в мирното си обръщение на честването.

Губернаторът на Хирошима Хидехико Юзай постави под въпрос нарастващите призиви за засилено ядрено възпиране по света, включително в Япония, откакто Русия нахлу в Украйна и предупреди за възможно използване на ядрени оръжия , докато Северна Корея напредва в своето ракетно и ядрено развитие.

„Привържениците на проактивното ядрено възпиране, които казват, че ядрените оръжия са незаменими за поддържане на мира, само забавят напредъка към ядрено разоръжаване“, каза Юдзай.

Атомната бомба, хвърлена от Съединените щати над Хирошима на 6 август 1945 г., разруши града, убивайки 140 000 души, а втора бомба хвърли три дни по-късно на Нагасаки уби още 70 000 души. Япония се предаде на 15 август, слагайки край на Втората световна война и близо половинвековната агресия на Япония в Азия.

Министър-председателят Фумио Кишида, който представлява Хирошима в парламента, поиска да подчертае ангажимента на Г-7 за ядрено разоръжаване и осъждане на заплахите на Русия за използване на атомни оръжия. Но той е обвиняван от оцелелите, че е отказал да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия. Кишида обеща да служи като мост между ядрените и неядрените държави и да работи за ядрено разоръжаване. Неговите критици казват, че това е кухо обещание, защото Япония разчита на ядрения чадър на САЩ за защита и бързо разширява армията си.

Япония, Съединените щати и Южна Корея засилват сътрудничеството в областта на сигурността в отговор на по-настоятелния Китай и нарастващите ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея. Вашингтон и Сеул се споразумяха да засилят сътрудничеството си за ядрено възпиране и Япония също иска по-силна защита от американските ядрени оръжия.

Кишида, който също присъства на церемонията в неделя, каза, че пътят към свят без ядрени оръжия стана по-твърд поради нарастващото напрежение и конфликти. „Но ситуацията прави още по-важно светът да възвърне инерцията“, каза той. камбана за мир в 8:15 сутринта, времето, когато американски B-29 хвърли бомбата над града. Бяха пуснати стотици бели гълъби, считани за символи на мира.

Много оцелели от бомбардировките имат трайни наранявания и заболявания в резултат на експлозиите и излагането на радиация и са изправени пред дискриминация в Япония.

Към март 113 649 оцелели, чиято средна възраст сега е 85 години, са сертифицирани като подходящи за държавна медицинска помощ, според Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Но много други, включително тези, които казват, че са били жертви на „черния дъжд“, паднал извън първоначално определените зони, все още са без подкрепа.

Кметът призова Kishida's правителството да предостави по-силна подкрепа и да отговори на техните желания.

Застаряващите оцелели, известни в Япония като хибакуша, продължават да настояват за забрана на ядрените оръжия и се надяват да убедят по-младите поколения да присъединете се към движението. Група, ръководена от редица млади поддръжници, включително тези от Хирошима, се стреми да накара правителството на Япония да подпише договора за забрана на ядрените оръжия до 2030 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР