Длъжностни лица в Брюксел изготвят извънреден план за разрешаване на

...
Длъжностни лица в Брюксел изготвят извънреден план за разрешаване на
Коментари Харесай

Брюксел се намесва в борбата между Италия и Франция относно мигрантите

Длъжностни лица в Брюксел изготвят ексклузивен проект за разрешаване на ескалиращото напрежение сред страните от Европейски Съюз във връзка с това по какъв начин да се оправят със избавените в морето претенденти за леговище, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред „ Политико ”.

Комисията привиква изключителна среща на министрите на вътрешните работи, на която да се разиска рецесията и да се прегледат идващите стъпки в проекта за деяние, сподели Схинас в изявление. Намесата на изпълнителния орган на Европейски Съюз идва на фона на изострящия се спор сред Италия и Франция по отношение на приемането на мигранти, като в петък новият италиански водач Джорджа Мелони упрекна Париж в изменничество.

Извънредното съвещание на министрите на вътрешните работи ще би трябвало да бъде свикано от Чехия, която сега е ротационен ръководител на Съвета.

" Не можем да позволим две държави-членки да се карат обществено и да основат още една мегаполитическа рецесия поради миграцията ", сподели Схинас. Затова Комисията " поема самодейността " да призове за " министерска среща, която да се организира преди планувания за декември Съвет по правораздаване и вътрешни работи ", сподели той.

На изключителната среща би трябвало да се прегледа разногласието сред Париж и Рим по отношение на свалянето на брега на мигранти от кораби, ръководени от неправителствени организации. Срещата " ще бъде моментът, в който Комисията още веднъж ще се опита да жонглира с... проект за деяние с съответни начинания за целия маршрут през Централното Средиземноморие ", добави Схинас.

Франция прекрати осъществяването на проекта за приемане на 3500 лица, търсещи леговище, които сега се намират в Италия, откакто новата дясна коалиция на Мелони отхвърли да разреши на избавителен транспортен съд за мигранти да акотстира на брега ѝ.

Напрежението сред двете страни се изостри, откакто новото държавно управление на Италия забрани на кораба " Оушън Викинг ", ръководен от френска неправителствена организация, да дебаркира с към 230 мигранти.

Първоначално корабът потърси достъп до италианското крайбрежие, което е най-близо до мястото, където са били качени мигрантите, като съобщи, че здравните и санитарните условия на борда бързо се утежняват.

Франция осъди " неприемливото държание " на Рим, само че Италия настоя, че е приела своя дял мигранти и прикани за взаимност от страна на Европейски Съюз.

Схинас акцентира, че Комисията няма пълномощия в интернационалните води, където кораби избавят мигрантите. Но тя е почнала " да обмисля " какво може да бъде включено в проекта за деяние.

Предложението е той " да бъде нещо, което да обгръща освен детайла на взаимност, само че и целия Централносредиземноморски маршрут ". Планът би трябвало да преглежда и " заминаванията ", т.е. придвижването на мигрантите от северноафрикански страни като Тунис и Либия, сподели той.

" Има и нещо, което би трябвало да създадем по-добре. Нашата помощ за развиване и съседска помощ за страните на генезис и пренос към момента не работи толкоз добре във връзка с миграцията, колкото бихме желали ", добави Схинас. " Има прекалено много участници, прекалено много правни учредения, прекалено много получатели. Нуждаем се от по-добър фокус на нашата помощ за развиване и съседска помощ. "

В същото време Схинас, в чийто сектор като комисар по " Насърчаване на европейския метод на живот " влиза и миграцията, не се въздържа да подлага на критика страните-членки на Европейски Съюз за това, че не са постигнали единодушие по препоръчаната от Европейска комисия промяна на разпоредбите на Европейски Съюз за даване на леговище - така наречен пакт за миграцията. По-специално той разкритикува италианското държавно управление, което съгласно него от, една страна, желае повече европейска взаимност за решение на казуса със избавителните лодки за мигранти, а от друга, блокира съглашението по новия пакт на Европейски Съюз.

Според него, до момента в който не бъде контрактуван Пактът за миграцията, към момента би трябвало да се употребява доброволното съглашение сред страните - членки на Европейски Съюз, за преразпределение на търсещите леговище. Това обаче ще изисква държавни управления като италианското да разрешат на избавителните кораби да слязат на брега, акцентира той.

Ситуацията е " умопомрачителна ", сподели Схинас. " Някои от страните членки, които желаят от нас да се намесим в актуалната рецесия... са тези, които непрекъснато блокират напредъка в пакта. " Но " не можеш да имаш и двете благоприятни условия ", сподели той, потвърждавайки, че категорично има поради " Италия ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР