Първите бежанци от Нагорни Карабах пристигат в Армения след военната офанзива на Азербайджан

...
Длъжностни лица в Армения казват, че първите бежанци от Нагорни
Коментари Харесай

Длъжностни лица в Армения казват, че първите бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали в страната след два дни военна офанзива от Азербайджан

ByAVET DEMOURIAN Associated Press 24 септември 2023 г., 9:46 ч. Бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали в Армения, съобщиха местни власти в неделя, след като Азербайджан наложи 10-месечна блокада на отцепническия регион и проведе светкавична атака военна офанзива там, възвръщайки пълния контрол над региона като резултат.

Хиляди хора бяха евакуирани от градове и села, засегнати от последните боеве, и отведени в лагер на руските миротворци в Нагорни Карабах. Общо 377 души са пристигнали в Армения от региона към неделя вечерта, съобщиха арменските власти.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите миротворци, които са били разположени в Нагорни Карабах през 2020 г., са помогнали за транспортирането на 311 цивилни, включително 102 деца. Противоречивите числа не можаха да бъдат съгласувани веднага.

„Беше кошмар. Няма думи за описание. Селото е обстрелвано силно. В селото не е останал почти никой“, каза един от евакуираните пред Асошиейтед прес в арменския град Корнидзор. Тя отказа да назове името си от съображения за сигурност. „Имам стара къща на баба тук в село Тег (в района на Сюник в Армения). Ще живея там, докато не видим какво ще се случи след това.”

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан и попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от арменските военни, в сепаратистки битки, приключили през 1994 г. По време на шестседмична война през 2020 г. Азербайджан си върна части от Нагорни Карабак заедно с територията около региона, за която арменските сили претендираха по време на предишния конфликт.

A Русия - сключеното с посредничество примирие сложи край на войната и контингент от около 2000 руски миротворци беше изпратен в региона, за да го наблюдава. Части от Нагорни Карабах, които не бяха превзети от Азербайджан, останаха под контрола на сепаратистките власти.

През декември Азербайджан наложи блокада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, твърдейки, че арменското правителство използва пътя за добив на минерали и незаконни оръжия пратки за сепаратистките сили на провинцията.

Армения обвини, че затварянето е отказало основни доставки на храна и гориво за приблизително 120 000 души в Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли обвинението с аргумента, че регионът може да получава доставки през азербайджанския град Агдам - ​​решение, на което властите в Нагорни Карабах отдавна се съпротивляваха, които го нарекоха стратегия за Азербайджан да получи контрол над региона.

Във вторник Азербайджан започна тежък артилерийски огън срещу етническите арменски сили в Нагорни Карабах, които отстъпиха на исканията да сложат оръжие на следващия ден. Окончателният статут на Нагорни Карабах обаче остава открит въпрос и е в центъра на преговорите между страните, които започнаха в четвъртък в азербайджанския град Евлах.

Арменски Премиерът Никол Пашинян каза в обръщение към нацията в неделя, че неговото правителство работи „с международни партньори за формиране на международни механизми за гарантиране на правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах, но ако тези усилия не доведат до конкретни резултати, правителството ще посрещне нашите сестри и братя от Нагорни Карабах в Република Армения с всички грижи.

Събитията в Нагорни Карабах предизвикаха еднодневна вълна от протести в Армения, където демонстранти обвиниха Пашинян и руските миротворци, че не са успели да защитят арменците в региона население.

Стотици хора се събраха отново в неделя в центъра на столицата на Армения Ереван, за да поискат свалянето на Пашинян.

Като част от споразумението за прекратяване на огъня, постигнато миналата седмица, сепаратистките сили в Нагорни Карабах започнаха да предават танкове, системи за противовъздушна отбрана и други оръжия на азербайджанската армия. Към неделя процесът на предаване на оръжие все още е в ход, каза азербайджанската армия.

Азербайджанското вътрешно министерство каза в неделя, че на разоръжените и демобилизирани арменски войници ще бъде разрешено да напуснете региона и отидете в Армения.

___

Авторът на Associated Press Даша Литвинова в Талин, Естония, и Аида Султанова в Лондон допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР