Джорджия разширява Medicaid за повече хора, но само ако работят

...
Сега Джорджия е единственият щат в САЩ, който прилага изискванията
Коментари Харесай

Сега Джорджия е единственият щат в САЩ, който прилага изискванията за работа в своята програма Medicaid – постижение, което много републикански законодатели в цялата страна ще наблюдават отблизо.

Но за разлика от предишните опити на ръководените от Републиканската партия щати да наложат работни мандати в Medicaid, усилията на Джорджия се очаква да увеличат броя на хората със здравна застраховка, вместо да лишат покритието от неизброим брой жители с ниски доходи. Това му позволи да премине през съда, въпреки че критиците все още осмиват програмата като сложна, неефективна и скъпа.

Pathways to Coverage, който започна на 1 юли, идва в момент, когато републиканците в Камарата на представителите в Конгреса настояват за разширяване на изискванията за работа в националните програми за осигурителна мрежа, особено Medicaid и купони за храна.

В Medicaid няма федерален мандат за работа, но 13 щата получиха разрешение по време на администрацията на Тръмп да изискват от съществуващите записани да работят, да бъдат доброволци или да отговарят на други критерии, за да запазят здравната си застраховка. В Арканзас, единственият щат, който приложи изискванията за работа и прекрати покритието, повече от 18 000 души бяха изключени през 2018 г., преди отказът им да бъде анулиран от федерален съд.

Държавите поставиха на пауза инициативите си поради съдебни спорове или пандемията от Covid-19, а след това администрацията на Байдън оттегли одобренията за освобождаване. Но Джорджия оспори оттеглянето и федерален съдия се произнесе в полза на щата през август 2022 г., позволявайки му да приложи Pathways to Coverage.

Кой може да получи покритие и как

Грузия има сред най-строгите изисквания за допустимост в Medicaid. Това е един от 10-те щата, които не са разширили програмата за всички възрастни с ниски доходи съгласно Закона за достъпни грижи. Родителите отговарят на условията само ако правят по-малко от 31% от федералното ниво на бедност за тричленно семейство – или около 7700 долара тази година, според KFF, организация за изследване на здравната политика.

В Pathways to Coverage възрастни, които достигат до 100% от федералното ниво на бедност – около 14 600 долара за лице – могат да се запишат, ако работят, участват в обучение за работа или общественополезен труд, посещават курсове за висше образование или отговарят на други критерии за най-малко 80 часа месец.

„В нашия щат искаме повече хора да бъдат обхванати на по-ниска цена с повече възможности за пациентите“, каза губернатор Брайън Кемп в речта си за състоянието на щата през януари.

Точно колко хора се очаква да получат покритие варира. В речта си Кемп каза, че до 345 000 грузинци могат да се класират, докато държавният департамент по здравеопазване на общността каза, че до 100 000 жители могат да се запишат през първата година.

Отделът не върна искане за повече информация относно програмата и прогнозите за записване.

Други обаче смятат, че много по-малко хора ще получат покритие. Държавните средства, отпуснати за програмата през текущата фискална година, ще позволят на около 47 500 да се запишат, според Института за бюджет и политика на Джорджия, левичарска група за застъпничество.

Пълното разширяване на Medicaid ще обхване много повече хора и на по-ниска цена за държавата, каза Лия Чан, директор на института по здравно правосъдие. Около 482 000 грузинци, които печелят до 138% от федералното ниво на бедност – или около 20 100 долара на човек – биха могли да получат покритие.

Освен това федералното правителство покрива по-голям дял от разходите на записалите се за пълно разширяване и временно ще предостави тласък на федералното финансиране за съществуващите традиционни участници в Medicaid съгласно разпоредба на Закона за американския спасителен план, целящ да примами щатите, които се въздържат, да се разширят.

Ако Джорджия напълно разшири Medicaid, всеки новозаписан кандидат ще струва на държавата около $496, каза Чан. Но при Pathways to Coverage всеки ще струва $2490, тъй като програмата не отговаря на изискванията за подобрения федерален мач.

„Няма смисъл за нас да прилагаме програма, която ще обхване по-малко хора на по-висока цена, когато имаме опция, която може да запълни празнината в покритието и да изтегли милиони и милиони – някои оценки казват милиарди – във федерални долари, “, каза Чан.

Освен това може да е трудно за жителите с ниски доходи, особено тези в селските райони на щата, където живеят много от неосигурените, да работят достатъчно часове постоянно, за да отговарят на изискванията, каза тя. А тези, които го правят, може да се спънат при подаването на необходимата месечна документация.

Друг проблем: Няма изключения за родители на зависими деца или други полагащи грижи, каза Джоан Алкер, изпълнителен директор на Центъра за деца и семейства в университета Джорджтаун. Други държави, които се стремяха да приложат изискванията за работа по време на администрацията на Тръмп, имаха такива изключения.

„Малък брой хора може да получат покритие, но вероятността те да запазят това покритие за известно време не е много висока“, каза Алкер. „И това е особено проблематична структура за родителите.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР